Panika u balkanskom podzemlju. Vraća se zloglasni mafijaški boss: ‘On je u osvetničkoj fazi’

Panika u balkanskom podzemlju. Vraća se zloglasni mafijaški boss: ‘On je u osvetničkoj fazi’

Luka Bojović, jedan od šefova Zemunskog klana, koji u Španiji služi zatvorsku kaznu od 18 godina, mogao bi se uskoro vratiti u Srbiju. Naime, kako piše Blic, pojavile su se neslužbene informacije da špansko pravosuđe razmatra mogućnost da ga sredinom mjeseca puste na uvjetnu slobodu.

Bojović uhapšen 2012. u Valenciji

Podsjetimo, Bojović je uhićen u februaru 2012. u Valenciji i od tada je u zatvoru. Dvije trećine kazne mu ističe u februaru 2024. godine. Kako piše Blic, puštanje Luke Bojovića izazvalo bi pravu buru u balkanskom podzemlju! Već samo spominjanje mogućnosti da bi Bojović uskoro mogao doći u Srbiju, u podzemlju je izazvala pravu pometnju.

Tokom njegova boravka iza rešetaka, ubijeni su Lukin rođeni brat Nikola Bojović, kum Dragoslav Miloradović, i odvjetnik Dragoslav Miša Ognjanović.

Anđelka Bojović, majka Luke Bojovića, kratko je rekla za Kurir da ne želi komentirati ništa u vezi sa svojim sinom.

“Nemam informaciju da se vraća u Srbiju” – rekla je Anđelka, inače akademska slikarica i profesorica na Fakultetu likovnih umjetnosti.

“Odluka je na španskom pravosuđu, koje može odlučiti da ga deportira u Srbiju. S druge strane, može ga pustiti i na slobodu. U toj državi mu živi porodica, odnosno supruga Barbara i djeca. Jedini uvjet da se ne vrati u zatvor jeste da ne počini novo kazneno djelo – objasnio je sagovornik Kurira. Prema njegovim riječima, u “slučaju Bojović”, pojavio se još jedan problem – istekli su mu srpski dokumenti.

Optužen da je vođa kriminalne grupe

Isti izvor tvrdi da bi i to mogao biti jedan od razloga da se špansko pravosuđe odluči na deportaciju. Ukoliko bude pušten, kao i svi drugi građani, dokumente može zatražiti u ambasadi Srbije u Madridu. Ili da u njoj samo uzme putni list koji služi za putovanje do Srbije, objašnjava izvor.

Blic podsjeća da država Srbija Luku Bojovića ne potražuje ni zbog jednog kaznenog djela. Podsjećaju da se Luki Bojoviću sudilo kao organizatoru kriminalne grupe koja je ubila Branka Jeftovića Jorgu. Pokušala ubiti Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, ali je pravomoćno oslobođen optužbi. Španski sud kaznio ga je s 18 godina zatvora zbog nelegalnog držanja oružja i novca. Istom presudom, oslobođen je optužbi da je sudjelovao u likvidaciji Milana Jurišića Jureta, čiji su ostaci pronađeni u rijeci Manzanares.

Tokom pojavljivanja na španskom sudu, negirao je sudjelovanje u ubistvu Jurišića.

“Ako se Luka Bojović vrati u Srbiju to znači potres u podzemlju Balkana”

Božidar Spasić, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti, smatra da je mala vjerovatnost da bi Bojović mogao biti prebačen u Srbiju.

“Ukoliko bi se to ipak dogodilo, povratak Bojovića u Srbiju izazvao bi poremećaj. Pravi potres u podzemlju, ne samo Srbije, već Balkana. Bojović je i sam rekao da se nikada neće vratiti u Srbiju i da bi došao samo da posjeti grob oca i brata. Međutim, ukoliko bi se ipak odlučio vratiti, moguće je da bi jedan od razloga bio to što želi biti bliže saradnicima i izvorima financija, objasnio je Spasić. Dodao je da postoji još jedna stvar koja Bojovića vezuje za Srbiju.

“Tokom boravka u zatvoru izgubio je najbliže, ubijani su mu brat, kum, prijatelji i advokat. Iako je u zatvoru u Španiji on je sasvim sigurno dobro informiran. Ipak nije dovoljno svjestan prilika u podzemlju. Vjerovatno je, zbog svih gubitaka koje je preživio, u osvetničkoj fazi. Može se reći da bi njegovo pojavljivanje u Srbiji moglo dovesti Srbiju u stanje od prije dvije godine. Kada je bilo daleko više mafijaških ubistava. On bi bio kao tempirana bomba – rekao je Spasić. Objanio je da je poznato da je Luka Bojović priklonjen škaljarskom klanu.

“Kada bi se našao na slobodi, postao bi pravi boss”

Nakon ubistva Jovana Vukotića 8. septembra u Istanbulu, Bojović je prema njegovim riječima, iako u zatvoru, najpoznatije ime u klanu.

“Kada bi se našao na slobodi, postao bi pravi boss. Iako je iza rešetaka već 10 godina, njegovo ime i ugled ostali su netaknuti u podzemlju – zaključuje Spasić.

Zaključuje kako bi Bojović, kada bi bio prebačen u zatvor u Srbiju, i sam postao laka meta.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica