Pao “Balkanski kartel” u Kolumbiji: Zaplijenjeno preko dvije tone kokaina

Screenshot 3 35

Nacionalna policija Kolumbije uz podršku Tužilaštva otkrila je 2,3 tone kokaina u kontejneru koji je bio namijenjen za luku Roterdam, a u čiji transport su bili umiješani pripadnici “Balkanskog kartela”, prenijeli su kolumbijski mediji.

Policija je dobila dojavu o tranzitu kontejnera u kome je droga bila skrivena na brodu koji je isplovio iz Ekvadora.

Pretresom i provjerom kontejnera koji se nalazio na palubi, pronašli su 2.250 pravougaonih paketa, umotanih u trake različitih boja, nakon čega je otkriveno da je u pitanju kokain, neto težine 2,3 tone.

Portal buenaventuraenlinea.com prenosi da bi kokain, da je dopremljen do luke u Holandiji, bio vrijedan od blizu 80 miliona dolara.

“Prema informacijama iz istrage, kokain je bio u vlasništvu organizacije ‘Clan del Golfo’ u saradnji sa evropskom transnacionalnom švercerskom organizacijom za trgovinu ljudima, poznatom kao Balkanski kartel“, naveo je pomenuti portal.

Ova droga, kako se tvrdi, za krajnju destinaciju imala je tržište Ujedinjenog Kraljevstva, Španije i Italije.

Podsjetimo, pojedini eksperti za borbu protiv kriminala smatraju da “Balkanski kartel” čine mafijaši iz država bivše SFRJ i Albanije i da se radi o ozbiljnoj organizaciji koja ima transkontinentalni karakter, prenosi Telegraf.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE