Pao vođa bande iz BiH koja je godinama harala Hrvatskom

Stipe Križanac, kome se na teret stavljaju novčane prevare penzionera u Hravatskoj, uhapšen je u Vitezu, te se trenutno nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici gdje izdržava dvije zatvorske kazne koje su mu izrečene u BiH.

“Nakon što je u posljednja dva dana nekoliko medija u BiH i Hrvatskoj objavilo da se u BiH krije lice osumnjičeno za više prevara starijih lica u Hrvatskoj, obavještavamo javnost da su službenici policijske stanice Vitez 19. marta oko 12.00 časova u Vitezu uhapisli lice čiji su inicijali S.K. iz Viteza, a na osnovu potjernice Opštinskog suda Travnik”, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srednjobosanskog kantona.

U saopštenju se navodi da je nakon hapšenja ovo lice predato na dalje postupanje službenicima sudske policije i da se trenutno nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.

Portal “Kliks” prenosi da se Križanac nalazi na čelu kriminalne bande koja je varala penzionere iz Hrvatske, pa je zbog toga jedan od najtraženijih lica u susjednoj zemlji.

Njemu je na teret stavljeno 17 različitih krivičnih djela. U Kazneno-popravnom zavodu Zenica, nakon hapšenja u Vitezu po potjernici Opštinskog suda u Travniku, služi dvije zatvorske kazne, jednu dvogodišnju i drugu od sedam mjeseci.

Organizovana kriminalna grupa kojom rukovodi Križanac, koga znaju i pod nadimkom Franjo, poznata je pod nazivom Biljanska grupa.

Križanac se, prema policijskim izvještajima, kao i drugi članovi njegove grupe, starijim licima predstavljao kao službenik neke banke ili pak policijski službenik, te je od njih uzimao važeće bankovne kartice, a davao im lažne i potom sa njihovih računa podizao novac koji je zadržao za sebe.

Nezavisne

Prethodni članakZENICA: U Muzeju predstavljene dvije publikacije
Sljedeći članakSedam stvari za koje Facebook nije ni vrijeme ni mjesto