o 13
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Papa Franjo predvodit će ponoćku ranije od uobičajenog vremena kako bi ispoštovao policijski sat uveden u Italiji u okviru borbe protiv koronavirusa i uputit će svoje božićne i novogodišnje čestitke na način koji spriječava okupljanje mase ljudi. 

Vatikan je u četvrtak objavio dnevni red papinih božićnih liturgija. U saopćenju se navodi da će se ponoćka 24. decembra – koja se godinama ne slavi u ponoć nego u 21:30 kako bi se papa poštedio kasnih noćnih sati – ove godine početi u 19:30. 

Italija je uvela policijski sat od 22 sata širom zemlje, uz zatvaranje restorana i ostale restrikcije, u pokušaju da spriječi formiranje masa ljudi nakon što je tokom jeseni buknuo broj zaraženih i preminulih od COVID-19. Franjine ostale božićne obaveze također su potvrđene.

Vatikan je saopćio da će njegov govor i molitva u podne 25. decembra biti održani u bazilici Svetog Petra, ali je ostalo nejasno da li će se on obratiti s oltara – kao što je učinio za Uskrs na vrhuncu italijanske pandemije virusa u proljeće – ili s drugog mjesta, prenosi Associated Press.