3 27
AUTOR: H.D.
DATUM: kol 29, 2021 @ 18:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Papa Franjo u subotu je pozvao hrišćane u svijetu da se mole i obave post kako bi zatražili od Boga da uvede mir i koegzistenciju u Afganistan.

Obraćajući se hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra tokom svog sedmičnog blagoslova, Franjo je kazao da prati dešavanja u Afganistanu „s velikom brigom“ i da suosjeća s patnjom onih koji oplakuju poginule u samoubilačkom bombaškom napadu na kabulskom aerodromu prošlog četvrtka.

Također je kazao da osjeća bliskost s „onima koji traže pomoć i zaštitu“, u očiglednoj aluziji na one koji žele napustiti zemlju.

– Tražim od sviju da nastave pomagati onima u potrebi i da se mole kako bi dijalog i solidarnost mogli dovesti do miroljubive koegzistencije koja nudi nadu u budućnost zemlji. Kao hrišćane, ovakva nas situacija obavezuje, i zbog toga ja apelujem na svakoga da pojača molitve, post i pokajništvo. Sada je vrijeme da učine to – kazao je.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U samoubilčkim bombaškim napadima u četvrtak ubijeni su brojni Afganistanci i 13 američkih vojnika pred kapijama aerodroma, gdje su se hiljade ljudi okupile u pokušaju da se domognu aviona koji bi ih evakuirali nakon što su se talibani dočepali vlasti.

Jako je malo hrišćana u Afganistanu, od kojih su skoro svi stranci u ambasadama ili humanitarni radnici, prenosi Reuters.

LIDER