Papa osudio abortus kao „ubistvo“, ponovio i stav o istospolnim brakovima

1631738404 1631730125 2021 09 15T123047Z 1351389203 RC27QP9Z5Q3K RTRMADP 3 POPE EEUROPE SLOVAKIA SASTIN 900x600 750x500 1

Papa Franjo osudio je abortus kao ubistvo i odbacio mogućnost da Katolička crkva omogući istospolne brakove, nakon četvorodnevne posjete Slovačkoj i Mađarskoj, gdje se susreo s zvaničnicima i upoznao s manje poznatim projektima koji pomažu siromašnima.

Posljednje mjesto u Slovačkoj koje je posjetio bio je gradić Šaštín-Stráže na zapadu zemlje.

U tom se mjestu nalazi jedno od najpoznatijih marijanskih svetilišta u zemlji, a svake se godine održava nekoliko hodočašća, između ostalog i 15. septembra.

Neki su ranije utvrdili da nedostaje entuzijazma u vezi s Papinom posjetom Slovačkoj, ali na Papinu misu u Šaštinu došlo je 60 hiljada ljudi, od kojih se 45 hiljada ranije registrovalo.

Papa je pozvao Katoličku crkvu u Slovačkoj da posveti više pažnje svojim vjernicima, a ne sopstvenim problemima. Također je apelovao na više otvorenosti i zajedništva u Evropi.

Novinari su papi postavili brojna pitanja tokom putovanja prema Vatikanu, pri čemu je papa ponovio svoj stav o abortusu i istospolnim brakovima.

Brak je sakrament i Crkva nema ovlaštenje promeniti ga, kazao je on.

Rekao je da je važno pomoći ljudima drugih seksualnih orijentacija, ali bez nametanja stvari Crkvi koje tamo ne funkcionišu.

Ako dvoje ljudi istoga spola želi provesti svoj život zajedno, vlade to mogu podržati građanskim ceremonijama.

„Ali, brak je brak“, poručio je papa Franjo.

Ipak, kazao je kako to ne znači osudu te da svako treba biti poštovan.

„Međutim, ne prisiljavajte Crkvu da negira svoju istinu“, rekao je.

„Abortus je više od problema. To je ubistvo“, istakao je papa Franja.

„Riječ je, naučno govoreći, o ljudskom životu zbog čega je Katolička crkva tako stroga po tom pitanju“, pojasnio je.

Papa Franjo također je komentarisao biskupe u SAD koji žele onemogućiti pričešćivanje američkom predsjedniku Joeu Bidenu zbog njegovog liberalnog stava o abortusu.

Kazao je da biskupi treba da budu biskupi i rješavaju to pitanje na pastoralan način jer će u suprotnom takva pitanja odmah postati politička.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE