Portal 072info

Papa “prepolovio” broj hodočasnika u Međugorju

Italijanski hodočasnici okreću leđa Međugorju, a jedan od bitnih razloga jeste negativan stav pape Franje o navodnim ukazanjima Gospe.

Turističke agencije koje su se, prije svega, bavile organizacijom vjerskih izleta za Italijane u ovo poznato hercegovačko mjesto u kome se Gospa, navodno, prvi put ukazala prije 36 godina – stavljaju “ključ u bravu”.

Broj italijanskih hodočasnika je prepolovljen, a razlozi su ekonomska kriza u Italiji, ali i kritike koje na račun međugorskog fenomena stižu čak i od pape Franje.

Međugorje kao mjesto ukazanja, uprkos milionima hodočasnika, Vatikan nikada službeno nije priznao, a u toku je i proces odlučivanja o statusu ovog mjesta, za koje je zadužena komisija koju je imenovao papa.

Poznat je stav pape Franje da “Gospu ne treba tretirati kao poštara i superzvijezdu”.

Mauro Đanini, vlasnik agencije “Mauro”, objavio je da zatvara svoj biznis koji je bio “oslonjen” na italijanske hodočasnike.

On navodi da je iz Italije godišnje u Međugorje stizalo i više od 200.000 hodočasnika, da bi se u ljeto 2016. taj broj smanjio na pedesetak osoba po trajektu, navodi “Slobodna Dalmacija”.

Agencija “Kolo Kroacija” iz Milana, koja se više od dvadeset godina bavila i hodočasničkim turizmom prema Međugorju, takođe, potvrđuje da broj hodočasnika rapidno opada u posljednje dvije godine, izuzev Poljaka.

nezavisne.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box