Portal 072info

Papir i namještaj iz BiH imaju kupce na Kosovu uprkos carinama

Prištinske vlasti su početkom novembra 2018. godine povećale porez za deset posto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra te godine donijela novu o uvođenju carina od 100 posto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, od januara do kraja novembra prošle godine na kosovskom tržištu je završilo 2,24 miliona kilograma robe iz BiH. Osim papira, proizvoda od papira, te namještaja i posteljine, koji su na vrhu liste vodećih tarifa u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Kosova, domaće kompanije su na tamošnje tržište izvozile i obuću, odjeću, farmaceutske proizvode te proizvode od voća i povrća. Na listi izvezenih proizvoda bili su i nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički uređaji, prenosi AKTA.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH navode da je za 11 mjeseci prošle godine na domaće tržište s Kosova stiglo 6,38 miliona kilograma razne robe, ukupne vrijednosti 11,89 miliona maraka.

Prema njihovim podacima, BiH je od januara do kraja novembra prošle godine s Kosova uvezla najviše proizvoda od željeza i čelika, zatim alkohola i sirćeta, te sirove krupne i sitne kože s dlakom i bez dlake.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da domaća privreda duže od godinu ispašta zbog političkog pitanja između Srbije i Kosova.

– Izvoz na tržište Kosova u prošloj godini sveo se na svega sedam posto izvoza koji smo imali prije uvođenja taksi od 100 posto. S druge strane, uvoz robe s tamošnjeg tržišta ostao je na gotovo istom nivou – istakao je Vasić.

Dodao je da je u ovom slučaju privreda kolateralna šteta političkih prepucavanja.

 -Iako nije logično da bilo ko izvozi proizvode tamo i plaća tako visoku cijenu, vidimo da izvoza ima. Očigledno su pojedini privrednici doskočili tom problemu i sigurno je riječ o domaćim proizvodima koji nemaju konkurenciju i čiji plasman na Kosovo može podnijeti tako visoke namete – rekao je Vasić.

Ove sedmice pojedini albanski mediji objavili su dokument koji je potpisan u Berlinu o uspostavljanju aviolinije Beograd – Priština, prema kome se navodno Kosovo obavezuje na ukidanje taksi prema Srbiji, međutim još nema zvanične informacije da li će i kada takse biti ukinute. 

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost mjesečnog izvoza robe na Kosovo je oko 1,3 miliona maraka, što je za deset miliona manje u odnosu na period prije uvođenja taksi. Dodaju da su zbog ovih nameta najviše izgubili metalski sektor i agroindustrija.

Avaz.ba

Podijelite članak
  • 17
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box