Portal 072info

Paprena metvica spašava kod problema s probavom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jeste li znali da je paprena metvica jedna od najpoznatijih ljekovitih biljaka? Uz to što ostavlja osvježavajući okus u ustima i zbog kojeg se koristi u “kozmetičke” svrhe, pepermint pruža i niz terapijskih pogodnosti, a posebno se to odnosi na probavni sistem.

Paprena metvica opušta probavne mišiće olakšavajući otpuštanje vjetrova i smanjujući osjećaj nadutosti, a smatra se da unos te ljekovite biljke može ubrzati ranu fazu probave, piše Večernji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Potvrđuje to i studija iz 2007. godine objavljena u časopisu Journal of Gastroenterology.

U studiji je sudjelovalo 10 zdravih muškaraca koji su ili unijeli samo testni obrok ili su uz obrok konzumirali i ulje peperminta. Nakon obroka znanstvenici su 4 sata promatrali brzinu pražnjenja želuca te utvrdili da je paprena metvica pomogla u ranoj fazi probave na način da je ubrzalo pražnjenje želuca. Prema autorima, saznanje da pepermint ubrzava probavni proces može biti vrlo korisno osobama s funkcionalnim probavnim poremećajima poput primjerice gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Malena biljka sa zelenkastim, paperjastim lišćem već stoljećima uspijeva u Europi, Sjevernoj Americi i Sjevernoj Africi, a danas se uzgaja diljem svijeta. Ljekovitih svojstava bili su svjesni još i stari Grci koji su list ove biljke koristili baš a pomoć kod probavnih tegoba.

I u istočnjačkoj i u zapadnjačkoj tradicionalnoj medicini, paprena metvica korištena je kao spazmolitik, antiseptik i u aromatske svrhe. Primjenjivana je u liječenju prehlada, grčeva, probavnih tegoba, grlobolje i zubobolje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

cazin.net

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME