Paprene cijene u Makarskoj

Paprene cijene u Makarskoj

Iako je jedan od najskupljih gradova na Jadranu, Makarska je ovih toplih avgustovskih dana prepuna turista iz raznih evropskih zemalja. Smještajni kapaciteti su skoro popunjeni. Jedni odlaze, a drugi na njihova mjesta dolaze.

Bosanaca i Hercegovaca ovdje ima mnogo manje nego što ih je bilo prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Cijene su paprene. Spavanje s doručkom u dvokrevetnoj sobi hotela “Biokovka”, koji je od plaže udaljen stotinjak metara, košta 98 evra, a jednodnevni smještaj u dvokrevetnoj sobi s doručkom, švedski sto, i večerom, uz muziku uživo, u hotelu “Bonaca”, čiji je vlasnik naše gore list, platićete 85 evra. Ako želite spavati u apartmanu s tri ili četiri kreveta platićete od 40 do 70 evra dnevno. Za goste “s plitkim džepom” noćenje u privatnim kućama s korištenjem zajedničkog kupatila i zajedničke kuhinje može se naći po cijeni od 15 evra.

Na odmoru u Makarskoj su bili Nadža i Nijaz Žolja iz Kiseljaka, koji žive u Brilu kod Kelna.

-U Makarskoj je predivno. I iduće godine ovdje ćemo sto posto doći. Hoteli su dobri i čisti, hrana kvalitetna i ukusna, a plaža je, kao i more, čista. Ima dobre muzike i razne druge zabave. I sama šetnja dugim šetalištem pored plaža je zabavna. Za nas ovdje nije skupo, jer je u Njemačkoj još skuplje-kazali su Nadža i Nijaz za Avaz..

U restoranima, jedan od njih ima simpatičan naziv “Zalogajnica”, na šetalištu Franje Tuđmana, bivši naziv Donja luka, pored plaže, goveđi gulaš s makaronima, koji nisu dobro skuhani, košta 45 kuna, a teleće pečenje s pomfritom 55 kuna. Ćevapčići u lepini koštaju 29 kuna. Crna kafa je 8, a bijela 10 kuna. Sokovi gazirani, kola i pepsi , koštaju po 18 kuna. Kugla sladoleda je 7 kuna, a krempita 18 kuna. Voće je preskupo. Kilogram svježih smokava je od 45 do 50 kuna, a prodavaču na plaži kilogram istih smokava platićete 60 kuna.

Iznajmljivanje pedalina sat vremena plaća se 80 kuna, ležaljka, korištenje cijeli dan, plaća se 50 kuna, a iznajmljivanje suncobrana 20 kuna.

Mnogim se dopalo što je na plažu zabranjeno dovoditi pse. Plaža je, iako je puna kupača, besprijekorno čista.

Kako je Hrvatska ušla u EU, Makarani na plaži naplaćuju i običnu vodu. Samo trideset sekundi tuširanja košta dvije kune, pa sračunajte koliko vam sekundi treba da bi se dobro istuširali. Ako nemate sitan novac, nema tuširanja. Na plaži nismo vidjeli česmu s pitkom vodom.

Atraktivan je vodeni park ispod hotela “Biokovka”, a mnogima se dopao i voz, koji vozi šetalištem Franje Tuđmanja. Karta u jednom smjeru košta 20, a povratna je 30 kuna. Ugostitelji su se pobrinuli da u njihovim objektima pjevaju poznate estradne ličnosti. U Makarskoj su pjevali Halid Bešlić i Haris Džinović. Nekima je zasmetalo što u hotelima i na ulicama nema satova.

Neki kažu da su Makarani namjerno sakrili satove da bi turisti zaboravili na vrijeme i brige i da bi što više trošili novac.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica