Paradiraju i veličaju ratnog zločinca Ratka Mladića: Samo dosipaju so na ranu žrtvama

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je 9. januar neustavnim kao dan Republike Srpske, ne samo zbog toga što je on imao o obilježja vjerskog praznika nego i zbog simbolike datuma koji izravno diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu, jer izražava politku volju samo jednog, srpskog naroda.

Međutim, uprkos toj činjenici, dan RS se obilježava. 

Na paradu centrom Banje Luke izađu razne formacije policije, vatrogasci, civilna zaštita, službenici GSS-a, ali i poštari, medicinari, veterani svega i svačega. Skupi se i naroda, isprati paradu. U ovom dijelu države Bosne i Hercegovine 9. januar je svečani dan. U drugom dijelu države, Federaciji BiH to je doljevanje ulja na vatru ili dosipanje soli na ranu. 

Prije dvije godine veličali Ratka Mladića - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Prije dvije godine veličali Ratka Mladića

Naročito kada se u paradi ukažu pojedinci koji veličaju ratne zločince poput Ratka Mladića. Bio je to slučaj 9. januara 2018. godine.

Zlikovac je osuđen za genocid i progon, istrebljivanje, ubistvo i nečovječno djelo prisilnog premještanja s područja Srebrenice tokom 1995. godine; za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja u opštinama širom BiH; za ubistvo, terorisanje i protivpravne napade na civile u Sarajevu; kao i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija kao talaca.

Avaz.ba