PARIZ: Prestižno priznanje za doc.dr.med.sci prim. Mekić-Abazović Almu, subspecijalistu onkologa

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Početkom prošle sedmice, na poziv renomirane farmaceutske firme, naša doc.dr.med.sci prim. Mekić-Abazović Alma, subspecijalista onkolog je pohađala masterklas na Klinici Gustave Roussy u Parizu u klasi Profesora Bernarda Escudiera.

Vijest-30-04-2015Riječ je o Klinici koja se bavi isključivo malignitetima bubrega, prostate i genskom terapijom. Poziv za učešće na ovako prestižnom masterklasu je uslijedio zbog iskustva docentice dr. med.sci.prim Mekić-Abazović Alme, subspecijaliste onkologa sa onkološkim pacijentima sa karcinomom bubrega na biološkoj terapiji.

Izbor je uslijedio od najkompetentnijih ljudi Klinike Gustave Roussy na čelu sa svjetski priznatim stručnjakom iz te oblasti Prof. Bernard Escudier.

Naša docentica, subspecijalista medikalni onkolog dr.sci.med.prim.Mekić-Abazović Alma je bila jedini predstavnik naše države na ovom masterklasu u Parizu, među dvadest onkologa Evrope i šezdeset onkologa svijeta koji su svojim referncama morali zadovoljiti najmanje desetak strogih kriterija. Odabrani u toj skupini je morao imati reference kojim će ponuditi maksimum i znanja i kvaliteta kada dođe u svoju matičnu Ustanovu . Masterklas je najviši rang uske edukacije koji nudi jedna prestižna ustanova svjetskog ranga.

O stečenom iskustvu, utiscima , znanju i dodijeljenom priznanju za pohađanje pomenutog masterklasa docentica dr.sci.med.prim.Mekić-Abazović Alma subspecijalista medikalni onkolog je dala komentar:

„Po prvi put naša zemlja učestvuje na ovako prestižnom masterklasu , što je izuzetna čast ljekaru pojedincu, instituciji , ali i državi , generalno gledajući.

Voditelj masterklasa je Prof.Bernard Escudier rukovodilac i šef French Group of Immunotherapyi presjedavajući Genitourinary Tumor Board at Gustave Roussy in Villejuif, France. Njegovo polje istraživanja uključuje karcinom bubrega, imunoterapiju i razvoj novih strategija za antiangiogene lijekove i gensku terapiju.

AlmaMekic-CertifikatMasterklas je trajao četiri dana i donio je niz iskustava, niz novih znanja, a što će naravno na ovim prostorima imati veliki benefit u smislu polazne tačke za velike stvari koje do sada nismo imali kao što su kliničke studije, a  to znači i šansu za brži dolazak target pametnih bioloških lijekova koji će biti više dostupni našim pacijentima i konačno  benefit u smislu terapijskog pristupa, ali i prognoze  u liječenju bolesnika.Do sada smo imali odlične rezultate sa malim brojem pacijenata. I dalje je ogroman broj naših pacijenata na Listama čekanja, tako da se nadamo da ćemo sa ovim događajem imati veći iskorak u dostupnosti ove terapije većem broju naših pacijenata.

Sličan događaj je bio u Barceloni u septembru 2014.godine, kada je masterklas obuhvatao karcinom jetre.Nadam se da će i ovaj jedan najnoviji i najviši stepen edukacije unutar jedne subspecijalizacije polučiti svoje rezultate u skorijem vremenu.

Izražavam zahvalnost farmaceutskoj firmi Novartis koja je svojom profesionalnošću i visokim rejtingom zaslužna za ovaj događaj i njenim respektabilnim ljudima koji su mi ukazali povjerenje sa ovim stručim usavršavanjem, sa kojim se otvaraju novi načini i mogućnosti u terapijskom pristupu onkološkim bolesnicima na jednoj visokoj , svjetskoj razini“.

Država BiH je tada imala četiri predstavnika , a ja sam bila jedan od njih. Od tada do danas mi smo imali vidljivu korist za svoje pacijenrte sa tri nova uključenja na biološku terapiju.

kbze.ba

 

GODISNJICA
MARKETING