Parlamentarci se vraćaju na posao

image SARAJEVO – Sjednica Predstavničkog doma bh. parlamenta, prekinuta 6. februara kada su je napustili poslanici iz RS, trebalo bi da bude nastavljena u utorak. Odluku o zakazivanju nastavka sjednice donio je danas Kolegij Doma, kojeg čine Milorad Živković (SNSD), Denis Bećirović (SDP) …

… i Božo Ljubić (HDZ 1990). Iduće sedmice mogla bi biti donesena i odluka o nastavku sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, prekinute 24. januara zbog nedostatka kvoruma.

Poslanici SNSD-a, SDS-a, PDP-a i DNS-a sjednicu Predstavničkog doma započetu 6. februara napustili su iz protesta što od Bariše Čolaka, ministra pravde BiH, nisu dobili informaciju o pravnom statusu generala Vojske RS Manojla Milovanovića i Novaka Đukića, ali i zbog pogoršane sigurnose situacije nakon što su u Sarajevu i ostalim gradovima FBiH organizovani protesti građana. Dan kasnije demonstranti su zapalili zgrade kantonalne vlade u Sarajevu i Predsjedništva BiH, zbog čega su poslanici iz RS tražili garanciju od sigurnosnih agencija BiH za nesmetan rad u glavnom gradu BiH.

Prije današnje sjednice Kolegija, prema neslužbenim informacijama, rukovodstvo Predstavničkog doma od Almira Džuve, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, dobilo je informaciju da nema saznanja o brojnijim okupljanjima građana u narednom periodu pa je i odlučeno da nastave sjednicu.

Poslanici Kluba SNSD-a, iako će zvanična odluka tek danas biti donesena, najvjerovatnije će doći na nastavak sjednice zakazane za 25. februar.

“Što se tiče slučaja generala Đukića i Milovanovića, imamo epilog, jer je prvi pušten iz pritvora nakon odluke Ustavnog suda BiH s kraja januara, a za Milovanovića je BiH uložila prigovor zbog potjernice iz Hrvatske, gdje ga sumnjiče za ratni zločin”, rekao je juče Drago Kalabić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, napominjući da će se klub ove stranke danas izjasiti o odluci Kolegija Doma o zakazivanju nastavka sjednice.

“Svejedno, mislim da smo na sjednici 25. februara”, naglasio je Kalabić.

Dolazak poslanika iz Kluba SDS-a na nastavak sjednice još je neizvjestan.

Pred poslanicima Predstavničkog doma u utorak se neće naći incijativa Kluba poslanika SDA za smjenu Fahrudina Radončića, ministara sigurnosti BiH.

“O našoj inicijativi moglo bi se raspravaljati na novoj sjednici, koja je bila planirana za 27. februar, no mislim da se to zasjedanje neće desiti prije marta”, kazao je juče Šemsudin Mehmedović, zamjenik šefa Kluba poslanika SDA.

Dosad su samo iz SDP-a otvoreno kazali da će podržati ovu inicijativu, a Mehmedović smatra da će je podržati i ostali “kojima je stalo do sigurnosti i do BiH”.

(Vijesti.ba/Nezavisne)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE