Pašović o skraćivanju časova: Smisao ramazanskog posta nije u uvođenju “olakšica”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Reditelj Haris Pašović na društvenim mrežama reagirao je na odluku o skraćivanju časova u Kantonu Sarajevo tokom ramazana.

– Odluka Skupštine Kantona Sarajevo da skrati školske časove tokom ramazana je pogrešna na mnogo načina.

Princip sekularizma

Prvo – mi smo evropska sekularna država; demokratija u kojoj je religija odvojena od države. Mi nismo teokratska tiranija (kao npr. Iran, Saudijska Arabija, Afganistan). Zastupnici moraju da poštuju princip sekularizma – naveo je Pašović.

Dalje je istakao da je, prema njegovom mišljenju, ova odluka je promašena i iz vjerskog aspekta.

– Smisao ramazanskog posta je da čovjek obavlja sve svoje redovne aktivnosti i tog mjeseca uvodi sebi izazov – post. Cilj je da na taj način čovjek osnaži svoju volju, discpilinu i predanost vjeri. Smisao ramazanskog posta nije u tome da naruši dnevne aktivnosti i funkcionisanje porodice, grada, države, društva time što će ljudi bježati s posla, spavati preko dana dok traje post, skraćivati nastavu, ubrzavati ili prekidati hirurške zahvate i uvoditi druge razne “olakšice, jer post nije gladovanje – istakao je Pašović.

“Čeka da pukne top”

Kao treće je naveo da je odluka je diskriminatorna “jer podrazumjeva da jedan bračni partner, najverovatnije žena, trči po dijete u školu, zatim trči da kupi somune, zatim trči kući da sprema iftar, a muž za to vrijeme sjedi i gleda kroz prozor i čeka da pukne top.”

– Četvrto – s obzirom da je odluka promašena jer uvodi religiju kao osnovu države; jer nije u skladu sa vjerom i duhovnim razlozima posta i jer je implicitno diskriminirajuća za žene – jasno je da je to politička odluka jeftinog populizma kakvim se zastupnici u skupštini Kantona Sarajevo ne smiju služiti – zaključio je reditelj.

Avaz