Pašović ogorčen, a Hana poručila: “I kada mi kažu da je reklama biti Sarajka, s ovim papanskim likovima koji predstavljaju naš grad, sigurno nije!”

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon što su brojni portali objavili da su PVC prozori postavljeni na zgradu “Vječne vatre” u centru Sarajeva.

Kažu da je u pitanju ofarbano drvo.

“Ako ste zabrinuti za prozore nove zgrade ‘Europe House‘ (treba da se otvori u proljeće 2023.), molimo da vas razuvjerimo.

Prozorski okviri su svježe ofarbano drvo (ne PVC). Kada fasada zgrade bude u potpunosti restaurirana, skladno će se uklopiti sa zgradom kao i okolnim prekrasnim arhitektonskim blagom”, naveli su.

Dodali su da su planove odobrile nadležne vlasti Federacije BiH i kantona “uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva.”

“Nakon restauratorskih radova, ‘Europe House‘ će biti atraktivan i živahan centar koji će obogatiti kulturni život prekrasnog Sarajeva i radujemo se što ćemo za nekoliko mjeseci dočekati naše prve goste”, zaključili su.

If you are concerned about the windows of the new ‘Europe House’ building (due to open in Spring 2023), please let us reassure you.

The window frames are freshly painted wood (not PVC). Once the facade of the building is fully restored, [cont.] 👇 https://t.co/DPg38C2Pyb— EU in Bosnia and Herzegovina (@eubih) January 18, 2023Kako god, po mnogima radi se o još jednom ruglu kojim se skrnave nacionalni spomenici, jer sigurno je da postavljeni prozori na zgradi Vječne vatre, bilo da su plastični ili drveni, ne izgledaju lijepo, O svemu smo razgovarali sa uglednim arhitektom Mufidom Garibijom.

“Cijeli taj prostor pripada nacionalnoj komisiji i tu treba ići sa dozvolama. I na hotelu Evropa su mogli biti plastični prozori, ali su ljudi napravili drvene, isto tako na Vijećnici. To je centralna zgrada u Ferhadiji i taj objekat treba drugačije tretirati. Znači treba se zakonski podnijeti zahtjev prema Federalnom ministarstvu postornog uređenja, oni to dalje upute u svoju nacionalnu komisiju ili gdje već treba, tek tada dolazi do izdavanja dozvole. Nacionalna komisija ne bi nikada dala da se tu plastika uradi. Najobičniji čovjek zna da na objekat visokog značaja, spomenik Sarajeva, mjesto gdje je bila prva banka, te objekat Karla Paržika, ne može tek tako staviti PVC stolarija. Kroz historiju je poznato, da se nakon izgradnje tog objekata, Titova se počela praviti, tvrdi Garibija.

Kaže da ukoliko se radi o PVC stolariji, to predstavlja alibi za sve ostale da mogu raditi slične stvari. 

“Plastika se izbacuje iz upotrebe u  Evropskoj uniji. Malo je sporija drvena stolarija, ali prijatelju moj ne može se tako to raditi. Ovo je zaista jedan od simbola Sarajeva i treba voditi računa da to uvijek bude kako treba i po propisima”

“Šta se sve radi u  Sarajevu, ne bi me čudilo da plastiku “udare” na Sebilju”, našalio se za kraj Garibija.

Podjesćamo da ovo nije prvi put da se vrše različiti ekpsermineti stambenim objektima koji su od velikog kulturno histrijskog značaja za glavni grad BiH. Tako je prije dvije godine dio Austrougarske zgrade koja se nalazi preko puta sarajevske Katedrale uz šetnicu Ferhadiju obojen je u rozu boju. 

ČITAJ JOŠ:  KO SU OVI LJUDI? GDJE OVO RASTE I ŽIVI?: Hana Hadžiavdagić Tabaković opet na udaru kritika

Na ovo je reagovao i bh. redatelj Haris Pašović koji je putem Facebooka poručio:

“Evropska delegacija u Austriji je promijenila prozore na imperijalnoj palati Hofsburg, u centru Beča, i stavila ‘moderne‘.

U stilu ‘tranzicijske arhikteture‘ na Balkanu (znači ne može užasnije). Ovakva vijest nije moguća ni u naučno-fantastičnim romanima ‘B‘ klase. Evropska delgacija u BiH je postavila grozne ‘moderne‘ prozore na amblematsku sarajevsku zgradu koju su 1894. projektovali čuveni arhitekti u BiH – Josip Vancaš i Karlo Paržik, a u koju je savršeno ukomponovan (1946. godine) Spomenik antifašizmu i partizanima, koji su 1945. oslobodili Sarajevo od nacističke okupacije.

Vječna vatra je temeljna tačka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ideja da se neko vježba ‘modernizacije‘ po ovom spomeniku nulte kategorije i da to sve nazove ‘Evropska kuća‘, bila bi urnebesno smiješna da nije očajnički tragična
“, napisao je Pašović.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fharis.pasovic.3%2Fposts%2Fpfbid07UYtezj3f3ibfff39gGw3jbwwB8aFXmD5esDXmsvfqyqnx77G8NJdsZ81K5bgFQal&show_text=true&width=500

ČITAJ JOŠ:  Hana je savjetnica i učiteljica


Hana Hadžiavdagić, jedna od najpoznatijih influenserki u regiji također je komentarisala ovo te je napisala:

I kada mi kažu da je reklama biti Sarajka…s ovom strukturom na vlasti i papanskim likovima koji predstavljaju naš grad sigurno nije”, napisala je Hana.

Source

GODISNJICA
MARKETING