Patologija političkih kampanja u BiH: Se*sualne afere kao oružje za “eliminisanje” protivnika

Podijelite vijest

Seksualne afere politički aktivnih osoba postale su česta pojava u bosanskohercegovačkom javnom prostoru, posebno u izbornim godinama koje su sve prljavije i brutalnije.

U srozanoj i nemoralnoj politici sredstva se više ne biraju, a oružje za pokušaj eliminacije postala su tajna snimanja i javno objavljivanje videosnimaka seksualno osjetljivog sadržaja.

Seksualna afera ovih dana potresa Banoviće, nakon što je u javnost dospio kompromitirajući videosnimak u kojem je glavni akter nekadašnji direktor tamošnjeg Centra za socijalni rad Nevzet Tufekčić. Na njegov račun su putem društvenih mreža iznesene izuzetno teške optužbe za seksualno ucjenjivanje ženskih osoba, uz prijetnju objavljivanjem novih snimaka.

Trenutak za “politički udarac”

Tufekčić je član Pokreta demokratske akcije (PDA), a snimak je nastao okvirno prije dvije godine, u vrijeme kada je obnašao funkciju direktora Centra za socijalni rad.

Indikativno je da je snimak objavljen u augustu ove godine, odnosno periodu u kojem je, iako nezvanično, već počela kampanja i prikupljanje političkih poena za predstojeće opće izbore.

Ovaj Banovićanin danima je nedostupan za medije, međutim, u komentarima putem društvene mreže Facebook kazao je da se trebaju stidjeti i odgovarati oni koji su kršili osnovna ljudska prava i nezakonito ga pratili, uhodili, montirali i dirali u njegovu privatnost. Naglasio je i to da je snimak prljava politička igra i montaža, ali i osveta što je tužio ustanovu za nezakonitu smjenu.

Prije dvije godine u izuzetno nelagodnoj situaciji se našao i Nusret Helić iz Socijaldemokratske partije (SDP), a nakon što se u javnosti pojavio snimak intimnog čina, navodno između gradonačelnika Gračanice i ženske osobe.

Snimak je objavljen nekoliko dana prije održavanja lokanih izbora na kojima je Helić bio kandidat za gradonačelnika. U svom tadašnjem obraćanju javnosti je negirao da se na snimku pojavljuje on, a za montažu je optužio političke protivnike, ne imenujući kojoj stranci pripadaju.

Šehić: Nemoralna bh. politika

Politički analitičar Vehid Šehić u razgovoru za Klix.ba kaže da u Bosni i Hercegovini, nažalost nikada nismo imali pravu izbornu kampanju u kojoj se razgovara o ekonomskom napretku države, socijalnom položaju građana, ali i stvaranju uslova koji će mladima ponuditi perspektivu za ostanak u zemlji. Poručuje da morala u politici u BiH nema te da zbog toga imamo i neuspješne političare.

“Bez obzira na to da li se radilo o lokalnim ili općim izborima, kampanja se uvijek svodila na visokopolitičke teme. S obzirom na to da nema određenih sankcija, svjedoci smo da se ne biraju sredstva kako bi se došlo do vlasti, a među njima su i ovi kompromitirajući snimci koji se pojavljuju. Ovo što se sada desilo (u Banovićima, op.a.) nije prvi puta. Imali smo i neke druge stvari, iznosio se prljavi veš, a na svakom javnom nastupu se otprilike zna šta će koji predstavnik političke stranke reći za onu drugu stranu, posebno ukoliko ona za njega predstavlja ‘opasnost’ na predstojećim izborima”, ističe Šehić.

Sva ranija dešavanja, ali i posljednji primjer koji dolazi iz Banovića, prema Šehićevim riječima, pokazuju zapravo u kakvoj državi živimo. Smatra da aktuelni slučaj objavljivanja kompromitirajućeg snimka pokazuje izuzetno nizak kapacitet bh. političara za adekvatnu i kvalitetnu, uslovno rečeno, borbu i nadmetanje za dolazak do glasova birača na predstojećim izborima.

“Oni ne biraju sredstva, a jedno od njih je i ovo što se danas dešava. To pokazuje nivo kulture političara u BiH i spremnost da na najnemoralniji i najneprihvatljiviji način pokušavaju se obračunavati sa političkim protivnicima. Ne želim opravdati nikoga, pa ni direktora. Da li ga je neko tajno snimao ili ne, mi ne znamo, ali ako jeste za to se treba odgovarati. Također, ako se tajno snimanje ispostavi tačnim, mi smo onda na dnu moralnih vrijednosti u jednoj državi”, smatra Šehić.

Po 100 KM kao dio nezakonite kampanje

Sagovornik portala Klix.ba navodi da je Izborni zakon BiH jesan jer kaže da izborna kampanja počinje 30 dana prije održavanja izbora, ali ovdje se ne donose zakoni, ustav i rokovi da bi se poštivali, već kršili i to od onih koji ih donose. Načini na koje trenutno političari pokušavaju pridobiti simpatije građana smatra dijelom nezakonite kampanje.

“Onda imate jednu vrstu anarhije, neprimjerenog ponašanja političara u izbornoj kampanji. Mene kao građanina posebno iritira jer je to nemoralno, da u ovom periodu pokušavaju kupiti naklonost birača jer dijele po 100 KM određenoj kategoriji građana u čitavoj BiH. To je apsolutno neprihvatljivo jer građani ne žive teško samo pred izbore, već cijeli vremenski period. Ali, njih građani nikada nisu interesirali kao takvi, već samo kao broj i procenat na dan izbora”, dodaje Šehić.

Potcrtava da institucije moraju raditi svoj posao, poručivši da Cecentralna izborna komisija BiH mora sankcionisati sve one koji zloupotrebljavaju javno predstavljanje, okreću se govoru mržnje i raspirivanju nacionalne i vjerske netrpeljivosti.

“Ali, oni su spremni na sve. Vladajući su spremni podići pola Bosne i Hercegovine na noge kako bi opstali na vlasti jer mnogi se boje i za svoju slobodu. Ali, to je takav ambijent u kojem živimo. Ne bavimo se životnim pitanjima građana jer to većinu političara ne interesira, ali to postaje prihvatljivo kada živite u državi gdje poštenje, iskrenost i pravednost prestavljaju vrijednosti za koje se ne borimo”, zaključuje Šehić.

Srozana izdanja bh. političara dosad smo imali priliku vidjeti, a da li su tajna snimanja i plasiranje u javnost seksualnih afera posljednje na što su pojedinci spremni, mogla bi nam pokazati ova izborna godina.

Klix.ba


Podijelite vijest