Patrijarh Irinej stigao u Sarajevo

slika (16)

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej doputovao je danas u dvodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj, a doček mu je u prisustvu Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, sveštenstva i velikog broja vjernika priređen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

Obraćajući se prisutnima, patrijarh Irinej je naglasio da mu je blagočestivi narod i sveštenstvo priredilo divan doček u “slavnom gradu Sarajevu”, u prekrasnom hramu, koji izražava ljepotu pravoslavne vjere, a još više vjere blagočestivog naroda sa tog područja.

Govoreći o jubileju – 40 godina arhijerejske službe mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, povodom kojeg će sutra služiti i Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabronom hramu u Sarajevu, patrijarh je istakao da je to bilo 40 godina uzvišene, predane, arhijerejske službe Bogu i srpskom pravoslavnom narodu.

“To nije kratak i mali period, u tom vremenu Vi ste cijelog sebe dali crkvi Hristovoj i crkvi Svetosavskoj. Od prvih dana Vaše službe, pastirske misije, obavljali ste odgovornu službu i dužnost u našoj crkvi, i kao profesor Bogoslovije, a posebno kao rektor Grčke Bogoslovije koja je tek bila otvorena, te je trebalo mudrosti i hrabrosti da se pokrene rad te ustanove koja je dala nekoliko episkopa i veliki broj sveštenoslužitelja”, rekao je srpski patrijarh.

NJegova svetost je naglasio da je mitropolit Nikolaj u Australiji postavljao temelje Srpske pravoslavne crkve, na najbolji način.

“Oni su posle Vas mogli da nastave djelo i misiju naše crkve u tim dalekim prostorima. Nakon toga ste bili episkop dalmatinski i zajedno sa našim narodom vršili djelo Božije, djelo svetosavsko, da bi nakon toga bili izabrani za mitropolita dabrobosanskog, u mitropoliji koja je slavna katedra naše crkve, koja je dala slavne episkope i mitropolite, a služili ste ovom blagočestivom narodu koji je zajedno sa našim narodom iz drugih područja doživio veliku tragediju i stradanje”, podsjetio je patrijarh Irinej.

On je dodao da je mitropolit Nikolaj, u tom vrlo kritičnom vremenu srpske istorije, sve to provodio na najbolji način, kako to Gospod želi i kako je Crkva očekivala od njega kao jednog od najuglednijih arhijereja svete Pravoslavne crkve.

“Jubilej nije samo Vaš, to je jubilej Mitropolije dabrobosanske, cijele crkve, 40 godina je dug period u ovom teškom vremenu, činili ste sve na najbolji način, uložili veliki trud i prema crkvi i prema narodu. Hvala ti Gospode na tvojoj podršci i na Vašoj svetoj apostolskoj službi i misiji Bogu i vjernom pravoslavnom narodu“, rekao je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Obraćajući se prisutnima, mitropolit dabrobosanski Nikolaj zahvalio je za posjetu patrijarha Irineja, istakavši da se njegovom dolasku raduju i crkva i vjernici.

“Radosni smo što zajedno sa Vama možemo da proslavimo jubilej 40 godina mog arhipastirskog služenja. Kao arhijerej sam se trudio da što bolje radimo na propovjedi i širenju jevanđelja Hristovog“, rekao je Nikolaj.

Vladika Nikolaj je podsjetio da je pet godina proveo radeći u Eparhiji australijskoj i novozelandskoj, 14 godina u Eparhiji dalmatinskoj, a 21 godinu u Mitropoliji dabrobosanskoj.

Patrijarh srpski Irinej služiće sutra u 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, a sasluživaće mu više arhijereja SPC.

Protokolom je predviđeno da patrijarh Irinej sutra od 15.00 do 16.00 časova posjeti i Administrativni centar grada Istočno Sarajevo.

Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE