Pavlović: Vlasti ne čuju i ne vide kakvi su realni uvjeti života u BiH

fe766d9ce007e1c2608ddf5f2e45fe1e
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Građani Bosne i Hercegovine, iako odavno naviknuti na pusta obećanja vlasti, i u toku posljednjeg ekonomskog udara na zemlju ostaju bez konkretne pomoći, pa i one obećane.

Naime, Vlada FBiH prije nešto više od mjesec dana najavila je povećanje ovogodišnjeg budžeta za Federalnu direkciju robnih rezervi sa 2 na 20 miliona KM.

Tom prilikom direktor Direkcije Tončo Bavrka izjavio je kako u FBiH trenutno na rezervama ima dostupnih roba u vrijednosti 30 miliona KM, te je, također, najavio i dodatne mjere i aktivnosti u cilju da se zaštite građani od udara na njihovu egzistenciju.

Pojasnio je da se traže modeli za najbolja rješenja, te će Direkcija do kraja sedmice dostaviti prijedlog plana Vladi FBiH na usvajanje.

– Tražimo modus da li trošiti robe iz robnih rezervi, da li ići na subvencioniranje proizvodnje brašna, kako i na koji način zalediti cijene, povećati zalihe, te sve uraditi u skladu sa zakonskim rješenjima. Olakšavajuća okolnost je i da je Vlada FBiH predvidjela za resor poljoprivredne proizvodnje ovogodišnji budžet veći od 100 miliona KM. Također, imamo za sada tendenciju pada cijena pšenice na tržištu – kazao je tada Bavrka.

Na pitanja o prijedlogu plana, između ostalog, i da li je on dostavljen Vladi FBiH, iz Vlade smo dobili odgovor da se obratimo Direkciji za robne rezerve. Dok iz Direkcije, do zaljučivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović prvenstveno je istakao kako je situacija u BiH toliko komplikovana za građane da se naše aktuelne vlasti apsolutno ne snalaze.

– S jedne strane, imaju sigurne prihode i visoke plaće, dok s druge strane, apsolutno nemaju kontakta sa ljudima koji stoje u redovima ispred javnih kuhinja i prodavnica da čuju i vide kakvi su realni uvjeti života u BiH danas – započeo je Pavlović

– Ta ideja da se novac koji je na raspolaganju na neki način distribuira onima koji su u najvećoj potrebi je dobra namjera bez tehnički definisanih metoda kako će to da urade – kaže ekonomski analitičar dodajući da bi se prvenstveno trebalo krenuti od centara za socijalni rad, nezaposlenih, penzionera i boraca sa najnižim primanjima.

Kada bi Vlada stvarno htjela nešto da uradi, govori Pavlović, neki tim bi istražio koje su to sve situacije i okolnosti koje se dešavaju u životu i onda bi našli metodologiju kako da izvrše distribuciju tih sredstava.

– U cijeloj toj priči od deklarativnog izjašnjavanja naših predstavnika vlasti do konkretne operacije koja bi mogla pomoći građanima je veliki put koji, ja mislim da neće biti ostvaren, a i ako bude, neće biti na pravi način – zaključuje Pavlović.