Portal 072info

PAZITE NA ŠTA LIJEŽETE: Znate li koliko često trebate mijenjati jastuk?

Uz kvalitetan madrac udoban jastuk je ključan element koji će vam pomoći da se dobro naspavate. I dok je madrace važno mijenjati svakih desetak godina, promjena pernatih “naslona” za glavu trebala bi na red doći mnogo prije toga.

Želite li kvalitetno spavati svake večeri, pazite na što liježete. Vjerovali ili ne, svakih šest mjeseci trebali biste mijenjati jastuk na kojem spavate. Robert Oexman, direktor instituta za ugodno spavanje iz New Yorka ističe da bi rok trajanja jednog jastuka maksimalno trebao iznositi dvije godine.

Ljudi zaboravljaju da jastuci brzo gube svoju “elastičnost” čak i kad je riječ o anatomskim modelima, a da privlače velik broj grinja i drugih nečistoća na koje svake večeri polažemo glavu.

Prestar jastuk izazvat će probleme s vratnom kičmom, a tokom dana vam zadati glavobolje. Jastuk pun grinja dovest će i do problema s aknama, potaknut će alergije i probleme s dišnim putevima.

Čak i ako redovno mijenjate posteljinu na krevetu, u vašem će se jastuku nagomilati ovih sitnih gmizavaca, pa ih je poželjno prati u mašini za pranje veša, ili usisavati sa specijaliziranim usisavačima.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box