Portal 072info

PAZITE ŠTA PIŠETE Objava na Facebooku stajala ih je 15.000 dolara

Društvene mreže nisu igra, i na njima treba paziti šta objavljujemo.

Ono što se dogodilo jednom paru iz Australije pravi je dokaz kako društvene mreže nisu bezopasne, u što smo se svi već mnogo puta uvjerili. Sve što objavite na Facebooku ili u komentarima na tuđe objave sa sobom nosi i određenu odgovornost, a australijski par je svoju morao platiti čak 15 hiljada dolara, prenosi News.com.au.

Sve je počelo kad su Matt Palmer i njegova žena Annette iz Sydneya primijetili da je neko na javnim mjestima širom Scotland Islanda polijepio postere. Plakati su bili usmjereni na lokalnog stanovnika, koji prema navodima autora, ne zna kontrolisati svoje pse dok je s njima na javnim prostorima. Na plakatima je bila i fotografija tog stanovnika, Nadera Mohareba , i opis u kojem je stajalo da je ‘ovaj porijeklom Egipćanin, nasilnik sklon maničnim ispadima, te da često prijeti, posebno ženama i djeci’.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije spomenuti Matt fotografisao je plakat i podijelio ga na svom Facebook profilu, uz opis da ‘gospodin Mohareb može, a i ne mora, imati veze sa Sotonom’. Nakon toga uslijedila je tužba Mohareba, zbog klevete i objave u kojoj se lažno poručuje da je on nestabilan član društva te da bi ga se zbog toga trebalo izbjegavati.

Iako je objava kasnije uklonjena, tužba je podignuta, a Mohareb je čak htio povući u sklopu dogovora s osumnjičenim parom ako objave izvinjenje na Facebook stranici lokalne zajednice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Cijeli je postupak polako priveden kraju nakon i drugih javnih izvinjenja, a par koji je tužen morao je platiti sudske troškove od gotovo 15 hiljada dolara.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME