Portal 072info

Pčelari se bore za svaki gram meda

Dodjelom priznanja najboljim proizvođačima meda u subotu je u Tešnju zatvoren 11. Sajam pčelarstva, proizvoda od voća i ljekovitog bilja Tešanj 2017. Ovogodišnji organizator Sajma je Udruženje građana pčelara ”Pčela” Tešanj u saradnji sa Udruženjem žena ”Ruka” Kalošević.

Kako nam je rekao Mahmo Husibegović, predsjednik Udruženja pčelara ”Pčela” Tešanj na ovogodišnjem sajmu učestvuju osim pčelara  i travari,kako sa područja općine tako i iz drugih sredina  iz okruženja.“Mi smo otprilike pokrili čitav ovaj region, dio izlagača je iz TK a dio iz ZDK. Ovaj sajam je i takmičarski kako u kvaliteti meda tako i voćarskih delicija, što je novina na našem Sajmu,’kazao je Husibegović i dodao da je za pčelare ova godina bila vrlo teška,što se u konačnici pokazalo po slabijem prinosu.

Kako smo saznali od predsjednika Udruženja pčelara, za proizvođače voćnih delicija su osim medalje predviđene i skromne novčane nagrade, a koje je obezbjedila kompanija Hifa.

image
.

”Ove godine po prvi puta je sajam proširen na voćne delicije, proizvode od voća i ljekovitog bilja. Drago mi je da je to tako jer mi smo željeli da se vidi na jednom mjestu šta mi u stvari sve proizvodimo u Tešnju,pa naši građani mogu kupiti ovdje ove proizvode i ne moraju otići mimo naše općine.Mi i na ovaj način potenciramo naše domaće proizvođače iz Tešnja. Na sajmu ovdje imamo proizvođača i iz Bijeljine, iz Doboja, Teslića, Žepča, ali uglavnom smo gledali da to budu naši Tešnjaci, da izlože svoje proizvode, da naši građani mogu vidjeti šta sve proizvodimo, šta mogu kupiti na jednom mjestu, da ne lutaju” – kaže Suada Mujkić predsjednica Udruženja žena Ruka Kalošević.

Proizvođači koji su okupljeni na današnjem Sajamu su jednoglasni po pitanju zaštite autohtonih bosanskih proizvoda. Predstavnike lokalne ali i kantonalne vlasti smo pitali koliko i šta se čini po tom pitanju.

”U izgradnji sistema,te  u našem pristupu EU, sve više  činimo da  naše tradicionalne vrijednosti moramo na adekvatan način zaštiti, pogotovo u vremenu globalizacije. Mi smo imali određene projekte i aktivnosti, kojima smo učili o putevima zaštite, kulturne i nematerijalne baštine, i putem Muzeja smo sarađivali u takvim projektima i identifikovali smo neke od stvari koje bismo željeli zaštiti. Razmjenjivali smo iskustva sa nekim drugim sredinama u BIH, koje su također ponosne na svoj identitet, ili na svoja iskustva u pripremi pekmeza, ili nekih drugih proizvoda. Zainteresovani smo i dati ćemo svu podršku da se tešanjski pekmez i neke druge vrijednosti iz nematerijalne baštine zaštite.” – naglasio je  Suad Huskić, načelnik općine Tešanj.

image
.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Himzo Smajić čestitao je organizatoru  na organizaciji sajma.“ Mi u programu rada Ministarstva imamo određena sredstva  planirana za projekte. Znači moguće je od strane Udruženja ili od strane proizvođača, aplicirati na ta sredstva i smatram da je to dobar put da se zaštite ovi proizvodi.”

Drugog dana sajma svoj doprinos ovoj autohtonoj privrednoj smotri dala je i Vispakova „Zlatna đezva“,te organizacija  druge  „pekmezijade“ uz degustaciju ovih proizvoda.

Najbolji pčelari su bili iz Kotorskog koji su odnijeli četiri medalje,te Raduše i Jelaha kod Tešnja,Zenice i Usore,dok su u konurenciji domaćih delicima prve nagrade osvojile za sokove Violeta Turalić iz Tešnja,u kategoriji đemova dodjeljene su dvije nagrade,a u kategoriji suhog voća prva je Bila Suada Mijkić iz Kaloševića.

Pčelari su po tradicionalnom običaju donirali određenu količinu meda Općoj bolnici u Tešnju.

Ovogodišnji urod meda je ispod svih očekivanja,pa pčelarima predstoji mukotrpna borba za očuvanje  postojećih resursa u koja se mora puno ulagati da bi se spasile pčele.Ionako je podsticaj države u ovu granu vrlo skroman,pa se pčelari bore za svaki gram meda kako bi  se održali u ovoj jako zahtjevnoj proizvodnji.

image
.
Oslobođenje.ba
Podijelite članak

Počitajte još

Sjednica Vijeća ministara BiH Obiman dnevni red danas pred državnim ministrima

Redakcija

Ovaj grad postaje novo žarište: Još 19 zaraženih koronavirusom u FBiH

Redakcija

Migranti krijumčarima daju 100 eura do Bihaća

072info

Čista energija u fokusu razvoja: U BiH planirano 30 vjetro i 40 hidroelektrana

Redakcija

Traži se par za posao u italijanskoj vili, plata 4.700 eura

Redakcija

Kraj sezone u ABA ligi, nema prvaka ni ispadanja

072info

Amina i Armin Muzaferija iz doma u Visokom: Blizinu porodice ne može ništa zamijeniti, ni novac, ni putovanja

072info

PROSUDITE SAMI: Ronaldova zaručnica objavila fotku, optužili je da je vulgarna i ne nosi gaćice

Redakcija

Krije li se NSBiH iza potpuno obesmišljenih Kriznih štabova u BiH

072info

Sejfović o obračunu u KPZ Zenica: Da sam ih tukao katancima, za mnoge bi ishod bio koban

072info

Nakon drame na M-17: Brišu se snimci, krije se ime političara čija je delegacija izazvala nesreću?

Redakcija

5 faza braka: Svaka ima zamke ali svaka se može ‘preskočiti’

Redakcija

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Ostanite zdravi: Pet vježbi koje će vam ukloniti bol u leđima i vratu

Redakcija

Bayern se pohvalio nevjerovatnom transformacijom Goretzke nakon izolacije

Redakcija

Postoje kozmetički proizvodi koje nikada ne biste trebali naručivati putem interneta

Redakcija

Taekwondo Akademija Jale nastavlja sa treninzima

Redakcija

Dječaci isprovocirali crnu udovicu da ih ubode da dobiju Spider-manove moći pa završili u bolnici

Redakcija

Otkriveno gdje će Univerzitet Oxford testirati potencijalnu vakcinu protiv COVID19

Redakcija

Veličanstvene životinje kojih uskoro neće biti zbog nas

Redakcija