AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Svaka vrsta na svijetu igra svoju važnu ulogu, ali kada je u pitanju očuvanje svog života na Zemlji, neke su malo važnije od drugih. Njihovim izumiranjem bili bi narušeni cijeli ekosistemi, a to bi se katastrofalno odrazilo na sve nas. Istrebljenje sljedećih osam životinjskih vrsta bio bi strahovit gubitak za planet, piše Deutsche Welle.

1. Pčele

Već se godinama govori koliko su pčele važne – njih je Kraljevsko geografsko društvo proglasilo najvažnijom vrstom na Zemlji. Kao najvažniji oprašivači na planetu, pčele imaju važnu ulogu u životnom ciklusu mnogih biljnih vrsta, čime pomažu u očuvanju zdravlja brojnih ekosistema, a one oprašuju i mnoge od namirnica kojima se hranimo.

2. Mravi

Iako mnogi mrave smatraju štetočinama, ne bi ih trebalo uzimati zdravo za gotovo. Oni naseljavaju sve kontinente osim Antarktike i imaju veliki broj uloga – raznose hranljive tvari po zemljištu, šire sjemenje i jedu druge kukce. Naučnici trenutno proučavaju mogući utjecaj klimatskih promjena na kolonije mrava širom svijeta.

3. Gljive

Gljive ne spadaju ni u biljke, ni u životinje, ni u mikroorganizme, ni u praživotinje pa se katkad opisuju kao “peto carstvo života na Zemlji”. Mogu se naći u vodi, u zemlji i u zraku. Oni djeluju kao prirodni mehanizmi za recikliranje, a neke vrste mogu upiti štetne metale kao što je živa i prerađivati poliuretansku plastiku.

4.  Fitoplankton

Ovi su mikroorganizmi također od važnosti za život na Zemlji. Oni proizvode više od 50 posto atmosferskog kisika planeta i bez njih bi količina slobodnog kisika bila znatno niža, što bi za sve stvorilo neugodno životno okruženje. Osim toga, fitoplankton je važan dio morskog ekosustava i lanca prehrane.

5. Šišmiši

Banane, baobab i druge biljke ovise o šišmišima koji reguliraju broj kukaca i pridonose njihovom oprašivanju. Svuda širom svijeta različite vrste šišmiša važne su za ekologiju jer oni svojim načinom prehrane pomažu biljnim vrstama opstati. Zdrava populacija šišmiša može spasiti milijune dolara koji bi bili potrošeni na pesticide.

6. Crvi

Crvi su toliko važni za biosferu Zemlje da se katkad nazivaju “inžinjerima ekosistema”. Oni život provode u zemljištu koje obogaćuju i u kojem recikliraju organski materijal. Osim toga, zauzimaju važno mjesto u lancu prehrane. Iako slove za jaka bića, nekim vrstama prijeti istrebljenje zbog čišćenja određenih površina zemlje.

7. Majmuni

Kao nama najsrodnije životinje, majmuni nam pružaju važan uvid u ljudsku biologiju. Osim toga, oni su ključna vrsta u mnogim tropskim šumama, gdje djeluju kao “vrtni”, šireći sjeme biljaka i stvarajući prostor za razvoj novih. Da bi takve šume opstale, moramo se pobrinuti da opstanu i majmuni koji ih naseljavaju.

8. Koralji

Koralji se najčešće nazivaju kišnim šumama mora i imaju nekoliko važnih uloga – oni služe kao osnova za mrežu hrane u moru i štite obale. Istraživači procjenjuju da koraljni grebeni podržavaju četvrtinu svog života u moru, što ih čini najraznovrsnijim ekosistema na planetu. Nestanak koraljnih grebena doveo bi do istrebljenja mnogih morskih vrsta.

Klix.ba