Portal 072info

Pedagogica Pete gimnazije donirala bubreg radnom kolegi!

Nakon više od godinu i po borbe i prikupljanja sredstava za transplantaciju bubrega u Francuskoj, profesor filozofije sarajevske Pete gimnazije Elvir Dugalić uspješno je operisan. Njemu je bubreg donirala radna kolegica, pedagogica ove škole Rabija Bosnić. Ovo je tužna priča o životu malog čovjeka ali sa sretnim završetkom, piše agencija Patria.

Iako je Dugalićeva supruga Silvana željela biti donor, iz medicinskih razloga to nije bilo moguće. Zatim je Rabija odlučila da se testira. U junu ove godine Dugalić i Bosnić sa ekipom Otvorene mreže boravili su u Grenoblu u Francuskoj gdje su obavili potrebne preglede i testiranja. Francuski ljekari dali su zeleno svjetlo te su počele pripreme za operativni zahvat.

Inače, za profesora Dugalića organizirane su brojne akcije prikupljanja novca, a najveću podršku davali su mu učenici i kolektiv Pete gimnazije, te kolege i učenici Gimnazije Dobrinja, sugrađani, komšije. Za operaciju je bilo potrebno više od 80.000 KM.

U februaru 2016. godine saznao je da mu otkazuju bubrezi. Počela je borba za život, a dijalize je imao svakog drugog dana. Za to vrijeme s nekim se i oprostio. Nisu izdržali borbu.

Dugalić je dobitnik najvišeg ratnog prizanja Zlatni ljiljan. Sa devetnaest godina stupio je u Armiju BiH. U ratu je tri puta ranjen, a zbog teške povrede glave koju je pretrpio u jednom od ranjavanja, 1995. godine odlazi na operaciju u Ameriku. U Bosnu i Hercegovinu vratio se tri godine kasnije, sa završenim doktoratom i nadom u bolji život.

U čitavoj ovoj priči raduje da još uvijek ima dobrote i iskrenog prijateljstva. Osim supruge Silvane i kolegice Rabije još nekoliko osoba su se ponudili kao donatori.

Dugalić se za pomoć obraćao na više adresa, ali novac nije dobio. Novac su skupili dobri ljudi, njegovi učenici, građani…

O veličini ovog događaja najbolje svjedoči status profesora Vedrana Zubića koji je na svom Facebook profilu napisao: “Ako postoji neka nagrada iz humanosti, ljudskosti, insanluka, sesto- sedmo- i osmoaprilska, ako postoji ko da ovo cijeni jer odgovorno tvrdim “nema dalje”
Pedagogica Pete Gimnazije, Rabija, je svom kolegi, Elviru Dugalicu, donirala bubreg!
Dakle u ovom drustvu kvazikapitalizma, razvoja amoralnih marka-efendija, mnozenja klimaca glavom postoji ZENA koja donira dio svog tijela radnom kolegi. Ovu zenu znam cca dvije godine. Od kad sam saznao sta zeli uraditi svaki put joj pridjem i poljubim je. Jednostavno moram…
Ovo je moralna vertikala. Rabija je sama etika u svojoj srzi. Sretan sam sto vas poznajem. Zelim vam brz oporavak Rabija Bosnic i Elvir Vuk Dugalić.”

Senzor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box