Portal 072info

Pedijatri preporučuju: Stvarajte zdrave navike kod djece i ne dovodite ih ljekaru bez velike potrebe

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pedijatrijske službe u okviru JU Dom zdravlja KS povećale su broj timova u dežurstvu zbog povećanog broja pacijenata u prethodnim danima. Pedijatrijski timovi rade naporno kako bi pomogli djeci u cijelom Kantonu Sarajevo, ali nerijetko se susreću sa slučajevima gdje roditelji dovedu djecu u dane dežura koja nisu hitan slučaj ili nisu uopće bolesna.

Pedijatri redovno rade na edukaciji roditelja/staratelja o osnovnim higijensko-epidemijskim mjerama i procedurama koje sami mogu poduzeti kada je dijete bolesno, odnosno kada ima najčešće simptome kao što su temperatura i kašalj. Ipak, neki roditelji zbog nedovoljne informiranosti ili straha dovedu dijete čim se zakašlje, dobije temperaturu ili mu se pojavi sekret u nosu. U pedijatrijskim službama JU Dom zdravlja KS trenutno radi 32 pedijatra koji su iskusni i visokoobrazovani, te ulažu maksimalne napore, ali su opterećni velikim obimom posla.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Želeći da našoj djeci pružimo najbolje mi u svakom kontaktu nastojimo educirati roditelje i ko god je bio kod nas sigurno je informisan o tome kako se skida temperatura i šta činiti kada se pojavi sekret ili kašalj. Često nam se dešava da u dežurnoj službi dolaze pacijenti koji objektivno i po kliničkoj slici nisu trebali doći čime se dodatno opterećuje dežurna pedijatrijska služba. Ako je dijete imalo temperaturni skok od 37,5 ili 37,6 i izmjerili ste temperaturu prije pola sata, a dovedete ga odmah nakon u dežuru, to s medicinskog aspekta nije uredu jer se na prve skokove temperature i pojavu sekrecije iz nosa ili par zakašljavanja ne može dobiti adekvatna klinička slika i dijagnoza”, kazala je Amra Junuzović-Kaljić za Klix.ba.

Neki roditelji dovode djecu u tom stanju i radnim danima i vikendom, a da prije toga nisu pokušali antipiretikom, tuširanjem ili nekim drugim načinom oboriti temperaturu, izbaciti sekret iz nosa ili dati sirup ili čaj protiv kašlja. Dešava se i da u dežuru dolaze roditelji koji traže savjet o prehrani dojenčadi starijoj od šest mjeseci, traže opravdanje za dijete ili otvaranje bolovanja za sebe dovodeći dijete koje je zdravo čime direktno ugrožavaju njegovo zdravlje jer ga dovode u okolinu gdje se nalaze bolesna djeca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ako dijete ima temperaturu višu od 38 stepeni, ali jede i raspoloženo je, treba ga rashladiti, dati mu antipiretik i sačekati dan ili dva prije nego se dovede u službu kako bi vidjeli da li će se temperatura sniziti, ali ako ima visoku temperaturu koja ne spada, ne jede, povraća i nije raspoloženo onda ga treba dovesti na pregled. Briga o dječijem zdravlju zahtijeva jedan pristup gdje su roditelji informisani i poduzmu korake prije nego dovedu dijete ljekaru. Vrlo je bitan partnerski odnos roditelja, pedijatara i pedijatrijskih timova koji su uvijek spremni dati savjet”, rekla je Junuzović-Kaljića za Klix.ba.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko su potrebni savjeti o prehrani i slično, bitno je znati da u okviru pedijatrijskih službi postoje savjetovališta koja rade sa zdravom djecom i na imunizaciji djece. Ove službe rade radnim danima.

Prim.dr. Amra Junuzović-Kaljić istakla je kako je u ovim zimskim danima i periodu kada imamo velike temperaturne oscilacije u kojem kruži i do 250 virusa, najvažnija imunizacija i izgradnja zdravih navika. Bitno je da dijete primi svaku vakcinu koja ga štiti od najosjetljivijeg perioda života, tj. od rođenja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Dobro zaštićeno dijete je ono koje ima umjerenu raznovrsnu ishranu jer će na taj način dobiti minerale, vitamine i druge materijale za odbranu organizma od virusa, dijete koje je pokriveno imunizacijskim programom (vakcinacija, op.a.), koje ima fizičku aktivnost i izlazi na zrak, koje je adekvatno obučeno. U ovim danima bitno je da dijete bude obučeno slojevito i raskomotiti ga kada uđe u topliju prostoriju. Mlađoj djeci je posebno bitno zaštititi noge i ruke”, istakla je prim. dr. Junuzović-Kaljić.

Poručuje kako stvaranje zdravih navika od rođenja priprema dijete za život i kontakte u vrtićima, školama i drugim prostorima. Dobro zaštićena djeca imaju bolji imunitet i manje obolijevaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

klix.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME