Portal 072info

Pedijatri traže udaljavanje djece od pametnih uređaja

Francusko Udruženje za ambulantnu pedijatriju (AFPA) izrazila je zabrinutost poslije istraživanja sprovedenog nad 428 djece mlađe od tri godine, čiji su rezultati pokazali da ih čak 47 posto skoro redovno koristi interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima, pišu francuski mediji.

Pedijatri upozoravaju da tako mala djeca svojih pet čula treba da koriste u interakciji s okolinom i životnom sredinom.

straživanje je pokazalo da 47 posto dece mlađe od tri godine interaktivne ekrane na tabletima ili pametnim telefonima koristi u svojim domovima – njih 93 posto i u automobilima – 12 posto, od čega ih 30 posto to čini u prisutnosti jednog roditelja ili odrasle osobe.

“Ako dijete izrazi želju, ne treba mu uskratiti igru. Djetetu od dvije i po godine može se pružiti mogućnost da se poigra i na taj način. Ali, važno je da u igri učestvuju oboje, odrasla osoba i dijete, odnosno da dijete bude pod nadzorom”, savjetuje doktor Fransoa Mari Karon, pedijatar Amijena i članica AFPA.

Studija je pokazala i da se poslije treće godine života 48 posto djece interaktivnim ekranima služi svakodnevno pola sata, a u polovini slučajeva su bez nadzora odrasle osobe. Pedijatri preporučuju da se u tom životnom periodu djeteta koriste za njih prikladni sadržaji na kraće vremensko razdoblje. Savjetuju da se pritom isključi istovremeni obrok, da to ne bude prije spavanja i da svakako u igri učestvuje i jedna odrasla osoba ili starije dijete.

Takve igre se mogu uključiti u proces učenja, ali ni u kom slučaju ne smiju u potpunosti da zamjene tradicionalne dječje igračke, smatraju francuski pedijatri.

Oni upozoravaju i na programe, reklame i slične sadržaje koji su najmlađoj djeci dostupni putem ekrana, a na njih mogu negativno da utiču jer im predstavljaju izuzetno veliko emocionalno opterećenje.

Istraživanje je pokazalo i da 61 posto djece mlađe od tri godine prati TV dnevnik, koji je za njihov uzrast potpuno neprimjerenog sadržaja.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box