Pedijatrica Junuzović-Kaljić: Početak sezone respiratornih bolesti uzrokuje probleme kod djece

04100757b6e3dfa9732f40df2d42b21d jpg pagespeed ce 6NV3ne4RTZ
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Četvrti val koronavirusa u Bosni i Hercegovini uzrokovao je porast broja oboljelih, a situacija se dodatno usložnjava dolaskom hladnijih dana, kada u ljudskoj okolini vlada novih 150 do 200 sojeva sezonskih virusa, zbog čega se posljednjih sedmica bilježi sve veći broj oboljelih među mlađom populacijom.

Zabrinutost trenutno izaziva zaraznija delta varijanta koronavirusa, međutim, kada je riječ o djeci, iz Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo (JUDZKS) navode da se situacija s brojem oboljelih ne razlikuje značajno u odnosu na prošlu godinu.

Prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, pedijatrica i predsjedavajuća Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju FBiH, izjavila je da su u posljednja 22 mjeseca utvrdili da se djeca bolje i lakše nose s koronavirusom i da se situacija nije promijenila ni kada je riječ o delta varijanti. Međutim, upozorava na početak sezone respiratornih bolesti, zbog čega sve veći broj djece treba ljekarsku pomoć.

– Ono što je veoma važno je da je ovo sezona respiratornih bolesti jer ulazimo u jesen i zimu gdje su aktuelne i druge respiratorne bolesti. U periodu jesen-zima u ljudskoj okolini svake sezone vlada novih 150-200 sojeva virusa, koji uzrokuju respiratorne bolesti. Određen broj pripada i SARS-CoV-2 virusu. Pridržavajući se pandemijskih i epidemioloških mjera možemo sačuvati sebe, djecu i ostale i od drugih oboljenja – rekla je Junuzović Kaljić.

Tvrdi da se klinička slika djece oboljele od nove varijante koronavirusa ne razlikuje bitno u odnosu na bolest koju su uzrokovale druge varijante. To su, kako je kazala, respiratorni simptomi, počevši od temperature, kašlja, sekrecije iz nosa, dok se broj slučajeva s komplikacijom poput upale pluća nije naročito povećao.

Sarajevska pedijatrica s 30-godišnjim iskustvom u struci, ipak poziva roditelje i nastavno osoblje na oprez, kako bi se sačuvalo fizičko i psihološko zdravlje djece te izbjegao prošlogodišnji scenarij pohađanja online nastave.

– Velika odgovornost je upravo na odraslim, da se pridržavaju mjera, a s druge strane i da se vakcinišu. Vakcinacija je jedini način da se odupremo virusu. Prošle godine je online nastava pokazala toliko negativnog utjecaja na psihološko i fizičko zdravlje djece. Opći cilj ovog društva je da taj humani kapital, našu djecu, podržimo zdravstveno i u svakom drugom pogledu kako bi se školovali, obrazovali i bili zdravi pojedinci i članovi društva – rekla je Junuzović-Kaljić.

Roditeljima čija djeca razviju simptome respiratornih bolesti savjetuje da postupaju kao i kod ostalih dječijih bolesti, odnosno da snižavaju povišenu tjelesnu temperaturu, izvršavaju toaletu nosa, ponude tople napitke te cijeđene voćne sokove. U slučaju zadržavanja simptoma, roditelji se trebaju javiti ljekaru.

GODISNJICA
MARKETING