Pedofil djevojčicama koje su ga odbile na Facebooku napravio pakao od života: Lažni profili sa golim fotografijama…

Optužuje ga se da je na Facebooku napravio lažne profile. Glumeći dijete, družio se s djevojčicama u dobi od 9 do 14 godina. Kada su ga one redom počele brisati s liste prijatelja, pravio bi im lažne profile na istoj društvenoj mreži i kao profilne fotografije postavljao fotomontaže

Koliko je opasno ostaviti djecu da bez nadzora lutaju bespućima interneta, svjedoči slučaj sada 37-godišnjaka iz Slavonije. Sudi mu se zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta te povredu privatnosti djeteta.

Optužuje ga se da je na Facebooku napravio lažne profile. Glumeći dijete, družio se s djevojčicama u dobi od 9 do 14 godina. Kada su ga one redom počele brisati s liste prijatelja, pravio bi im lažne profile na istoj društvenoj mreži i kao profilne fotografije postavljao fotomontaže.

Uzimao bi njihove fotografije s originalnih profila, ali bi im fotomontirao gola tijela nepoznate djece i drugih osoba, te na iste fotografije pisao uvredljive sadržaje. Tako, ako bi ih bilo ko potražio na Facebooku, naišao bi na javne profile s vrlo ružnim fotografijama. Tako je proganjao najmanje pet djevojčica, a nekima je na slikama koje je fotomontirao “šminkao” lica – piše hrvatski GlasSlavonije.

Istražitelji su otkrili da je napravio čak 14 lažnih profila na Facebooku, a uz to imao je i više e-mail računa s kojih je iste profile napravio.

‘Bio sam tužan i ljut’

Na sudu se Slavonac branio da je bio tužan i ljut, jer više nisu htjele biti njegove prijateljice na Facebooku. Prije no što bi napravio lažne profile i fotomontaže slao bi im uvredljive poruke. Tužitelji smatraju da se sve događalo tokom 2013. i 2014. godine.

Prema optužnici 37-godišnjak je od 1. maja do 24. avgusta 2014. godine učestalo pristupao Facebooku, ali i pronalazio fotografije koje prikazuju djecu različite dobi u seksualno eksplicitnom ponašanju i njihove intimnje dijelove tijela. Fotografije je pohranio na svom računalu, a potom i na DVD. Kod njega su pronađene 32 takve fotografije. Zbog zaštite identiteta žrtava točno mjesto gdje se ovaj užas zbivao, te osobni podaci internetskog predatora, u tekstu nisu navedeni.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku, kaže kako je navedeni slučaj klasični modus operandi internetskih predatora. “Riječ je o bolesnome umu i kao što će svaki pedofil napraviti sve da dođe do žrtve, tako će i internetski predator imati načine da dođe do svojih žrtava”, istakao je Ramljak.

Ne postoji ni jedna tehnička zaštita koja bi ovakve slučajeve spriječila, jer djeca se sama spajaju na Facebook bilo gdje. Ako im roditelji postave tehničku zaštitu kod kuće, djeca će se spojiti s mobitela, tableta, ili kod prijatelja.

Iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ističu da je prvo načelo ponašanja na internetu i društvenim mrežama – ne postavljaj svoje fotografije!

Prethodni članakVremenska prognoza: Padavine do kraja sedmice
Sljedeći članakBiH na listi iznenađujućih destinacija gdje turizam cvjeta