Pedofil osuđen na 12 godina zatvora zbog obljube djeteta

Pedofil osuđen na 12 godina zatvora zbog obljube djeteta

Okružni sud u Banja Luci  je danas 11. jula u predmetu broj 11 0 K 030748 22 K objavio presudu kojom je optuženi D. T. proglašen krivim zbog tri krivična djela obljuba sa djetetom mlađim od petnaest godina iz člana 172. stav 3. u vezi sa stavom 2. i 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa je sud, na osnovu navedenog zakonskog propisa i članova 43., 46. i 52. istog zakona, optuženom utvrdio kazne zatvora od po 8 (osam) godina za svako krivično djelo, pa ga je, na osnovu člana 56. stav 1. i stav 2. tačka 3) istog zakona osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 12 (dvanaest) godina, saopćeno je na stranici Okružnog suda u Banjoj Luci. 

Na osnovu člana 59. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske, optuženom je u izrečenu kaznu zatvora uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 23.12.2021. godine do 23.3.2022. godine.

– Na osnovu člana 79. Krivičnog zakonika Republike Srpske optuženom je izrečena mjera bezbjednosti zabrana približavanja i komunikacije sa određenim licima i to zabrana približavanja oštećenom licu na udaljenost manju od stotinu i pedeset (150) metara i zabrana komunikacije sa istim licem, u trajanju od dvije godine računajući od dana pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora, ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere- navodi se u saopćenju Okružnog suda Banja Luka.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE