Pedofil seksualno zlostavljao unuku u BiH, pa pobjegao u Hrvatsku

Pedofil I.M. (60), državljanin Hrvatske koji je u februaru prošle godine prijavljen zbog seksualnog zlostavljanja osmogodišnje djevojčice u Banjoj Luci, i dalje je nedostupan pravosudnim institucijama BiH.

Osumnjičeni je, nakon što je prijavljen za teško krivično djelo, uspio pobjeći policiji i skrasiti se u Hrvatskoj, gdje se i danas nalazi.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka potvrdili su Srpskainfo da je protiv I.M. donesena naredba o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela “obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina”.

“Tužilaštvo je stavilo prijedlog Osnovnom sudu u Banjoj Luci za određivanje mjere pritvora i raspisivanje potjernice prema osumnjičenom. Osnovni sud u Banjoj Luci donio je rješenje kojim se određuje pritvor prema osumnjičenom, s naredbom da se izda međunarodna potjernica”, izjavila je za Srpskainfo Maja Đaković Vidović, portparol Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Nije bilo prvi put

Šokantan slučaj seksualnog zlostavljanja djeteta u Banjoj Luci u februaru prošle godine prijavila je majka osmogodišnje žrtve.

“Majka djevojčice uhvatila je na djelu osumnjičenog, inače očuha svog supruga, da zlostavlja unuku”, izjavio je ranije izvor iz istrage.

Po otkrivanju ovog slučaja djevojčica se povjerila majci da nije prvi put da je njen djed zlostavlja, odnosno zavlači ruku u gaćice.

Nakon što je slučaj prijavljen, djevojčica je upućena na ljekarske preglede, a obavljena su i potrebna medicinska vještačenja. Nažalost, osumnjičeni je uspio pobjeći policiji i do danas nije odgovarao za ono što je učinio.

Plač

Majka djevojčice je medijima ispričala da je osumnjičenog prijavila 12. februara prošle godine, 40 minuta nakon što je saznala za zlostavljanje kćerke.

“Ne da je užasno, ovo je nešto na šta niko ne može biti spreman, ovo su rane koje ne zarastaju i agonija koja ne prestaje. On je u našim životima od 2013. godine, što znači da je to osoba koja moje dijete poznaje od rođenja. Četiri puta ju je seksualno zlostavljao, prijetio joj i prepadao je”, ispričala je ranije majka žrtve.

Dodala je kako je, nažalost, tek četvrti put uhvatila monstruma na djelu.

“Pobjegao mi je. Dijete se prelomilo i ispričalo mi sve. Pokazala mi je, plakala je, govoreći da ne želi ugroziti nikoga, ali da ne može više izdržati. Sve se desilo 12. februara; nakon 40 minuta od saznanja i njegovog bijega, bila sam s djetetom u stanici policije i sve prijavila”, navela je ogorčena majka zlostavljane djevojčice.

Bijeg preko granice

Istog dana u 15.03 automobil osumnjičenog snimile su kamere.

“Policija mi je garantovala da neće uspjeti da napusti grad, ali je iste noći auto ostavio u blizini graničnog prelaza Izačić”, ispričala je ova Banjalučanka.

Nakon otkrivanja slučaja došlo se do novih informacija o zlostavljaču, odnosno da mu unuka iz Banja Luke nije bila prva žrtva, jer je gotovo identično krivično djelo izvršio i uoči dolaska u Banja Luku.

Za sada osumnjičenom pedofilu, ukoliko bude priveden pravdi, prijeti dugogodišnja zatvorska kazna.

Krivični zakonik RS je za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina predvidio kazne do maksimalno 15 godina zatvora, u zavisnosti od otežavajućih okolnosti koje će se utvrditi tokom krivičnog postupka.

Dok je pedofil još uvijek nedostupan, osumnjičenog I.M. su, nakon što je vijest o zlostavljanju djevojčice obišla i region, pronašli novinari u Hrvatskoj i razgovarali s njim. Osumnjičeni je, po već ustaljenom šablonu za pedofile, negirao sve i izjavio da mu je slučaj “napakovan”. Istakao je da je morao pobjeći iz Banja Luke, jer mu je bila ugrožena bezbjednost. Vrhunac je ipak, bio kada je rekao da on voli djecu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE