AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu kojom je Dragan B. (25) iz Laktaša osuđen na 19 godina zatvora zbog obljube nad četiri maloljetne sestre (2005., 2007., 2008. i 2013. godište).

U Vrhovnom sudu RS navode da je presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu odbrane, dok tužilaštvo nije ni ulagalo žalbu.
Predmet vraćen prvostepenom sudu

– Prvostepena presuda je ukinuta i predmet je vraćen Okružnom sudu u Banjoj Luci na novo suđenje – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Ukinutom presudom Dragan B. je oglašen krivim za tri krivična djela obljube nad djetetom mlađim od 15 godina, drugu polnu radnju izjednačenu sa obljubom sa najmlađom žrtvom i zadovoljene polnih strasti pred djetetom. Optuženi je ljubavnik od majke žrtava M.J. (40), protiv koje se vodi odvojeni postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s optuženim. Međutim, optužnica protiv nje nije podignuta.

Branilac optuženog, advokat Aleksandar Jokić, kaže da je odbrana tokom čitavog postupka ukazivala na nezakonitost dokaza na kojima se zasnivala prvostepena presuda.

– Ovom odlukom Vrhovni sud RS je to i potvrdio. U ponovljenom postupku sud će morati da ispravi utvrđene nezakonitosti, da presudu zasnuje na zakonitim dokazima i da cijeni sve navode odbrane i to obrazloži. Zbog same prirode djela i činjenice da je postupak bio zatvoren za javnost ne želim da iznosim detalje o predmetu i navodima iz žalbe – istakao je Jokić.

Ostaje u pritvoru

U optužnici se navodi da je Dragan B. od februara 2019. do februara 2020. godine svakodnevno boravio u kući žrtava, zbog odsutva njihovog oca, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično. To je zloupotrebio i u više navrata s djevojčicama imao seksualne odnose u svojoj, ali i njihovoj kući. U nekoliko navrata se to dešavalo u vrijeme dok je njihova majka bila u drugoj prostoriji kuće.

Šokantni slučaj zlostavljanja četvoro djece otkriven je u februaru 2020. godine, kada je Dragan B. uhapšen zajedno s majkom djevojčica. Ona je ubrzo puštena na slobodu, a Draganu B. je određen pritvor u kome će ostati i tokom ponovljenog suđenja.