Portal 072info

Pelješki most “izronio” iz mora, na gradilištu je 385 radnika

Pelješki most je “izronio”: ispod morske površine postavljeno je 148 stalnih i dva testna pilona još u maju, da bi se sada počelo raditi na dijelovima mosta koji će biti vidljivi na površini mora, piše Večernji list. Most koji će spojiti Hrvatsku provirio je iz mora za manje od godinu otkako je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) uvedena u posao. Na gradilištu je trenutno 385 radnika – 44 hrvatska i 341 kineski. Postavljaju se takozvane naglavne ploče.

Na gradilištu je trenutno 21 plovilo: plovne dizalice, barže za prijevoz elemenata konstrukcije, trajekti, remorkeri i klapete. Najveća dizalica na svijetu za zabijanje pilota Xong Cheng 1 napustila je Malostonski zaljev prije mjesec i po.

Foto: HC/Večernji list

Foto: HC/Večernji list

Kao zaštita od udara broda grupe pilona svakog stupa povezuju se na vrhu velikom naglavnom pločom od armiranog betona i dio te ploče nalazi se nad morem, a dio neposredno ispod površine mora, javlja Večernji.

Betonske ploče povezuju pilone tako da oni zajednički nose masu sklopa, odnosno omogućavaju da se opterećenje s dna stupa jednako rasporedi na sve pilone. S obzirom na to da je u nivou mora, naglavna ploča ujedno služi i kao zaštita od udara broda.

Dimenzije naglavnih ploča su 29 metara poprečno na most i 23 uzduž mosta, a debljina se mijenja od četiri metra na rubu do pet metara uz stup. S obzirom na tako velike dimenzije, oplata se montira na vrhove pilota koji izviruju iz mora u dijelovima.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 50
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box