Pendeš: U BiH ostalo nešto više od 7.000 tona naoružanja

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U BiH je od 24.000 tona naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, ostalo nešto više od 7.000 tona, s tim da je tu uračunata i perspektivna municija, rekla je ministrica odbrane BiH u tehničkom mandatu Marina Pendeš. Pendeš je rekla novinarima u Sarajevu da je na današnjoj sjednici Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva, čiji je organizator Misija OSCE-a u BiH, bilo riječi o nastojanjima da se doprinese povećanju stepena sigurnosti u BiH na način da sva nesigurna municija, ekplozivna sredstva i viškovi naoružanja budu na adekvatan način zbrinuta.

Ona je podsjetila da su, prema odluci Predsjedništva BiH, uništavanje, doniranje i prodaja metode zbrinjavanja nesigurne municije, ekplozivnih sredstava i viškova naoružanja.

“Resorno ministarstvo nikada nije raspisalo konkurs kada je u pitanju prodaja”, rekla je Pendeš i dodala da je do sada samo bilo zastupljeno uništavanje i doniranje.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Aleksander Čupligin istakao je da ova misija pruža podršku bezbjednom upravljanju naoružanjem i municijom u posjedu Oružanih snaga BiH i da radi na unapređenju bezbjednosti infrastrukture na perspektivnim lokacijama skladišta.

On je istakao da je Misija OSCE-a zajedno sa svojim međunarodnim i domaćim partnerima realizovala projekat “Safe Up”, zahvaljujući kojem su ostvarena konkretna poboljšanja infrastrukture na lokacijama skladišta municije i naoružanja.

Prema njegovim riječima, u okviru ovog projekta otvorena je i laboratorija za testiranje municije.

Čupligin je rekao da će OSCE i dalje biti pouzdani partner Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, te sa njima zajednički raditi na unapređenju sigurnosne infrastrukture i umanjenju preostalih sigurnosnih rizika.

SRNA