Penzije sigurne ove godine, za kasnije ko zna

Penzije sigurne ove godine, za kasnije ko zna

Isplata penzija u Federaciji BiH nije ugrožena barem do kraja ove godine, kazao je za „Avaz“ direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH Zijad Krnjić. Govoreći o budućnosti, Krnjić ističe da je u toku svjetska ekonomska kriza te da se ipak, s trenutne tačke gledišta, ne očekuju problemi s isplatom penzija.  

Porezni prihodi

– Sad funkcioniramo preko računa trezora i dosad, zaključno s aprilskom penzijom, nismo uopće u minusu. Na početku godine prenijeli smo neku rezervu u budžet FBiH, ali zabilježen je pad u prošlom mjesecu od 12 posto. U zbiru još nismo povlačili sredstva iz poreznih prihoda, u narednim mjesecima očekujemo pad prihoda i doprinosa jer će se smanjivati i plaće, ali i broj zaposlenih – pojasnio je Krnjić.

Krnjić: Nismo još u minusu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baKrnjić: Nismo još u minusu

Prema njegovim riječima, prema Zakonu o izvršenju budžeta, druga isplatna kategorija nakon inozemnih obaveza su penzije.  

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić za „Avaz“ je kazao da su penzioneri sastavni dio društva i da moraju dijeliti sudbinu posebno radnika s obzirom na plaće koje primaju.

Vladino obećanje

– Naš fond se puni isključivo od doprinosa na plaće i, ako opada broj uposlenika, onda opada i iznos sredstava. Vlada FBiH je u „korona zakonu“ čvrsto obećala da će penzije i invalidnine ostati na dostignutom nivou, nezavisno od dotoka sredstava. Kazali su da, ukoliko ne bude dovoljno sredstava u budžetu, da će se zadužiti na drugoj strani da bi isplatili penzije – kazao je Redžić.

Mehić: Solidariziramo se s radnicima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baMehić: Solidariziramo se s radnicima

Dodao je da svi trebaju podnijeti teret ove krize ravnomjerno te da se trebaju sniziti plaće uposlenicima na svim nivoima.  

– Moraju sniziti plaće, ukinuti službena putovanja i druge beneficije. Ali, ako Vlada FBiH ne ispuni to obećanje i sav teret padne na penzionere, onda nećemo moći tako razgovarati. Morat ćemo se onda oglašavati i zahtijevati da svi budemo ravnopravni – naglasio je Redžić. 

Penzioneri odustali od protesta

– Već smo mi osjetili posljedice, pomirili smo se sa situacijom i odustali od štrajka, a zbog zakonom predviđenog redovnog povećanja penzija. Prihvatili smo da do toga neće doći i da penzioneri u ovoj godini neće dobiti povećanje penzija za tri posto – kazao je Redžić.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE