Portal 072info

Penzioneri dali rok vlastima: Postoji li u Parlamentu FBiH volja za usvajanje novog zakona o PIO

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Savez udruženja penzionera u FBiH odgodio je ranije najavljene proteste, ali neće odustati od njih ukoliko novi zakon o PIO ne bude usvojen do 25. oktobra. Omer Omerefendić, predsjednik Saveza, kaže da su Vladi i Parlamentu FBiH ostavili dovoljno vremena da donesu novo zakonsko rješenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Penzioneri su od federalnog premijera Fadila Novalića i resornog ministra Veska Drljače dobili garancije da će njihovi zahtjevi biti ugrađeni u tekst novog zakona. Nadaju se i da će zastupnici i delegati imati dovoljno sluha i podržati prijedlog koji bi u parlamentarnu proceduru trebao biti upućen po hitnom postupku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Proteste smo odgodili do 25. oktobra. Vlada ima dovoljno vremena da utvrdi prijedlog zakona i uputi ga Parlamentu na usvajanje, a sav posao, ukoliko bude dobre volje, može biti okončan do kraja sljedećeg mjeseca. Dali smo im razuman rok. U suprotnom, nemamo drugog izbora nego ići na proteste – kaže Omerefendić za Faktor.

S predstavnicima Vlade usaglašeno je, kako navodi, da se u tekst novog zakona ugradi odredba koja će onemogućiti da bilo koji korisnik prava ima veću penziju u odnosu na prosječnu plaću ostvarenu u posljednjih pet godina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Dogovorili smo i da na pravičan način riješimo pitanje najnižih penzija, da najugroženijoj kategoriji penzionera penzionisanih do 31. jula 1998. penzije budu povećane za deset posto. Oni primaju samo 40 do 50 posto zarađene penzije. Drugo povećanje, od pet posto, odnosi se na ljude koji su penzionisani od 1. augusta 1998. do 31. decembra 2007. Njihova penzija je izračunata tačno, ali primaju male penzije, one najniže od 326 maraka. Vrijeme je da se ispravi nepravda – kaže Omerefendić.

Dodaje da su penzije osoba koje su penzionisane nakon 2008. godine povećavane u proteklom periodu, i to od 10 do više od 80 posto, te da mnogi od njih primaju mnogo višu penziju u odnosu na plaću koju su imali.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Omerefendić ne zna kakvo je raspoloženje u Parlamentu kada je u pitanju donošenje novog zakona, ali očekuje da će premijer i resorni ministar, zajedno s predstavnicima Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika u FBiH, kao što je dogovoreno, zatražiti hitno održavanje sastanka s rukovodstvima i predstavnicima klubova i parlamentarnih stranaka.

– Dogovoreno je da zajednička delegacija održi sastanak s predstavnicima oba doma Parlamenta FBiH kako bi se otkočio proces, otklonile eventualne smetnje i dogovorila dinamika razmatranja i donošenja novog zakona – navodi predsjednik Saveza.

Prijedlog zakona o PIO već se ranije ove godine našao pred Parlamentom. Zastupnici su ga podržali ali je odbijen u Domu naroda, nakon čega je Vlada Federacije BiH pristupila izradi novog rješenja u koje će biti ugrađeni zahtjevi penzionera. Ukoliko se u Zastupničkom domu bude glasalo kao i prethodni put, o sudbini novog rješenja, a samim time i penzionerskim protestima, mogli bi opet odlučiti delegati. Oni iz Kluba Bošnjaka, kao i ljetos, glasat će za usvajanje zakona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osman Ćatić, šef bošnjačkog kluba, naglašava da je usvajanje zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju preduslov za početak rješavanja problema u ovoj oblasti. Kaže da će delegati ovog kluba podržati prijedlog zakona za koji smatra da će doprinijeti poboljšanju standarda i položaja penzionera, te ispraviti aktuelne nepravde i nelogičnosti.

– Za Klub Bošnjaka i SDA prihvatljiva su dogovorena rješenja i mi ćemo ih podržati. Želja nam je da se uredi penzioni sistem i stabilizira Penzioni fond. Postoje nelogičnosti koje je neophodno što prije riješiti jer neki penzioneri imaju 300 maraka penziju a drugi više od 2.000. Oko hiljadu ljudi trenutno ima višu penziju nego što su imali plaću – kaže Ćatić.

U Klubu hrvatskih delegata, čijim glasovima je “oboren” ranije predloženi zakon o PIO, ovaj put očekuju da bi novo zakonsko rješenje moglo biti usvojeno na zadovoljstvo svih strana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara navodi da je upoznata o tome da Vlada intenzivno razgovara s udruženjima penzionera i traži odgovore na sva otvorena i sporna pitanja.

– U intenzivnim razgovorima koje smo imali s predstavnicima izvršne vlasti dogovorili smo se kako ćemo do izrade novog prijedloga imati šire učešće svih strana i očekujemo da bi novi zakon o PIO mogao biti usvojen na zadovoljstvo svih – kazala je Bradara za Faktor.

Dodaje da će se Klub Hrvata o novom prijedlogu zakona izjasniti kada dođe u proceduru, te naglašava da on mora biti pravedniji, nediskriminirajući i povoljniji za sve postojeće i buduće korisnike sistema.

Aner Žuljević iz SDP-a, delegat ostalih, kaže da je prethodni prijedlog zakona za njih bio neprihvatljiv iz više razloga. Strahuje da je novi dogovor koji je postignut između rukovodstva penzionera i Vlade samo “pragmatičan politički potez u interesu odgađanja najavljenih protesta“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– SDP će sačekati da vidi dogovor uokviren u zakonski prijedlog, uraditi vlastitu analizu i glasati isključivo u interesu penzionera, kao i prvi put – kaže Žuljević.

Naglašava da se radi o vrlo ozbiljnim stvarima za koje je bilo očekivati od Vlade da izađe sa vrlo jasnom statistikom o broju penzionera na koje se odnose prijedlozi povećanja, te da bi bilo odgovorno da “Vlada uz novi prijedlog zakona dostavi matematiku koju nismo imali kod prošlog”.

Faktor.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME