Penzioneri od Novalića traže hitno povećanje minimalne penzije!

p 3

Više od 200.000 penzionera u Federaciji BiH ima najniža primanja, što je iznos od 382,18 KM. Preciznije, 173.000 korisnika, prema Zakonu o PIO, prima najnižu penziju, a ukupno ih je 216.000, zajedno s onima koji, prema posebnim propisima, ostvaruju to pravo, što je skoro polovina od ukupnog broja penzionera, kojih u FBiH ima više od 430.000.

Posebna odluka

Zbog činjenice da nema nikakvih informacija o tome kada će biti zakazana sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, a na kojoj bi trebale biti usvojene izmjene i dopune Zakona o PIO kako bi došlo do vanrednog usklađivanja penzija, u konačnici povećanja, iz Saveza penzionera FBiH zatražili su od Federalne vlade hitne intervencije s ciljem povećanja upravo najniže penzije.

– Pismeno smo od federalnog premijera Fadila Novalića zatražili da iskoriste član 81. Zakona o PIO, na temelju kojeg Vlada FBiH može povećati najniže penzije – kaže nam Ivo Kožul, predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera.

Riječ je o članu u kojem stoji da izuzetno, ukoliko postoje finansijske mogućnosti, Vlada FBiH može posebnom odlukom utvrditi povećanje iznosa najniže penzije, najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini.

Pronaći način

– Nažalost, nismo u mogućnosti utjecati na zakazivanje sjednice Doma naroda, a pokušavali smo. Ova priča je trebala biti završena krajem prošle godine. Jer, uz redovno usklađivanje koje treba biti 15. aprila, mora se dogoditi i vanredno. Mi smo punih 20 godina oštećeni. Šta znači povećanje od šest posto? Ništa. Neka nađu načina da nam više udovolje – poručuje Kožul.

Inače, u odnosu na decembar prošle godine, broj korisnika penzija povećao se za 1.090. Tako je isplata penzija za januar otpočela prvog dana vikenda, a prosječna primanja u iznosu od 489,75 KM primila su ukupno 354.853 korisnika.

Potrebna sredstva za isplatu penzija, s uračunatim troškovima za januar, iznose oko 195 miliona KM.

Do minimalnog iznosa

Iz Federalnog zavoda PIO/MIO su nam kazali da 83.000 penzionera prima iznos do minimalne mirovine. To su dominantno korisnici razmjernih mirovina, koji imaju bh. i još neku drugu penziju, te oni koji svoju penziju primaju u inozemstvu, budući da tamo nemaju pravo na minimalnu, izuzev Hrvatske i Slovenije, pa im se isplaćuje koliko je rješenjem određeno.

IZVORAvaz
Prethodni članakU ustanovama za djecu u sukobu sa zakonom: Maloljetne prijestupnike kažnjavaju samicom
Sljedeći članakPriča iz BiH: Udala se preko Facebooka i ostavila mu četvero djece