Portal 072info

Penzioneri u FBiH sutra izlaze na ulice: Na protestima se očekuje 15.000 ljudi

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Mehmedalija Rapa rekao je Srni da će sutra u Sarajevu ovaj savez održati protestni skup zbog neadekvatne zdravstvene i socijalne zaštite penzionera i niskih penzija.

Rapa je rekao da je drugi razlog za organizovanje protesta nedonošenje zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim bi bili regulisani način i mogućnost povećanja penzija, a unutar ovog saveza bio bi napravljen određeni odnos između novih i starih penzionera.

“Bez ovog zakona u FBiH, praktično, kada je riječ penzionerima ne može se ništa riješiti”, dodao je Rapa.

On je podsjetio da su penzioneri u FBiH posljednje povećanje penzija dobili 2014. godine, kada su penzije povećane za 10 posto, a u međuvremenu su porasli troškovi života.

Rapa je najavio da će protest biti održan ispred zgrade Vlade FBiH sa početkom u 11.00 časova i dodao da očekuje da će skupu prisustvovati između 12.000 i 15.000 penzionera.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH je napomenuo da ovaj savez broji oko 207.000 penzionera, raspoređenih u oko 70 udruženja.

U FBiH ima 410.000 penzionera, a 66 odsto živi od minimalne penzije od 320 KM, dok je prosječna penzija u FBiH u septembru bila 371,50 KM.

Srna

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box