Penzioneri u Hrvatskoj dobivaju korona dodatak

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedjeljak da je s predstavnicima penzionera dogovoren Covid dodatak koji će obuhvatiti oko 850.000 penzionera, koji neće biti oporeziv niti predmet ovrhe, a isplata kreće krajem aprila ili početkom maja.

– U ovim proračunskim okolnostima napravili smo ono što maksimalno možemo i nadamo se da će jednokratna isplata ipak pomoći našim umirovljenicima da donekle riješe neke svoje situacije koje su im na dnevnom redu – rekao je Plenković nakon sastanka s umirovljeničkim udrugama, javlja Hina.

Jednokratno novčano primanje isplatit će se radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom Covida-19. Dodatak će se isplaćivati u nekoliko kategorija, najavio je Plenković.

Najviši Covid dodatak dobit će umirovljenici s najnižim mirovinama, tako da će se onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do 375 KM isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 300 KM.

 Plenković je pritom naglasio da to jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Prema procjenama, ova odluka će obuhvatiti oko 850.000 uposlenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 150 miliona KM.

Prethodni članakUMJESTO RAMAZANSKOG VOZIĆA: U Zenici paketićima obradovano 500 mališana
Sljedeći članakDIVNA GESTA: Domaća jaja iz vlastitog uzgoja dijelit će besplatno u mjesecu ramazanu