Penzionerima nakon režija ostanu tri marke dnevno

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Kada penzioner sa minimalnim primanjima plati režije – struju, vodu, grijanje – u prosjeku mu ostane za dnevnu potrošnju tri KM, dovoljno za mlijeko i hljeb. Egzistencija velikog broja penzionera zavisi od porodice, ali i ličnog rada i nakon sedme decenije. Nova poskupljenja posebno zabrinjavaju ovu populaciju.

Ne treba digitron da bi penzioneri sa niskim primanjima izračunali koliko im ostane za dnevnu potrošnju nakon što izmire obaveze.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Fikret Suljić i Zihno Suljević žive sa suprugama koje nemaju penziju.

“Penzija mi je oko 390, a računi od 210 do 230, struja voda i telefon. Grijem se na drva, i to košta oko 1.000KM”, priča Suljić.

“104 KM sa PDV-om metar, a treba mi 10 metara. Sada sam molio da mi daju na rate, ako ne daju – ćebad na sebe i eto”, dodaje Suljević.

Suljićima od Fikretove penzije ostanu tri marke dnevno. Suljevići kada plate kredit dođu na isto. Tri dana bi trebali skupljati za kilogram crvenog mesa, dva dana za obrok od piletine. Polovinu novca, koji im je prema ovoj računici na raspolaganju daju za kilogram jefrinijeg voća.

ČITAJ JOŠ:  Nakon 63 godine počinje Popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini

“Teško da nakon svega toga imate i za popiti i pojesti. Da mi nije djece ja ne bih mogao”, otkriva Suljević.

“A dobro mi na selu, uvijek imaš nešto posiješ, pojedeš. A oni u gradu Boga mi slabo”, zaključuje Suljić.

A cijene rastu, posebno kada je prehrana u pitanju. Sindikalna potrošačka korpa prešla je 2.500 KM, šest puta više od mininimalne penzije. Statistika Saveza samostalnih sindikata pokazuje da najviše rastu cijene prehrambenih proizvoda.

GODISNJICA
MARKETING