Penzionerima su lijekovi najskuplji: Dočekala sam penziju od koje nema šanse da preživim

Screenshot 1 15

U općini Stari Grad počela je podjela novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima sa najnižom penzijom koji su članovi Udruženja penzionera Stari Grad. Podjela se vrši putem mjesnih zajednica u koordinaciji i prema spiskovima Udruženja penzionera Stari Grad. Po 50 KM za lijekove dobiće 900 penzionera, a za ove namjene je iz budžeta Općine izdvojeno 45.000 KM.

Ugroženi

– Bez obzira na umanjenje budžeta za ovu godinu, mi smo planirali sredstva za pomoć u nabavci lijekova našim penzionerima i ta podrška neće izostati. Nažalost, veliki broj penzionera pripada ugroženoj kategoriji stanovništva imajući u vidu njihove male penzije. Iskreno se nadam da će im ova pomoć koliko-toliko olakšati u ovim teškim vremenima, izjavio je Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad.

image

Podjelu novca vrše članovi Udruženja penzionera Stari Grad u prostorijama općinskih mjesnih zajednica ili sredstva nose na adrese onim penzionerima koji ne mogu lično doći. Novčanu pomoć dobili su i penzioneri iz mjesne zajednice Mošćanica, a među njima i sedamdesetogodišnja Milojka Andžić, koja živi sama. Mjesec nekako pokušava preživjeti sa penzijom od 255 KM.


– Cijeli život sam radila u trgovini i dočekala sam penziju od koje nema šanse da preživim. Posadim povrće, sve što mogu, luk, krompir, mrkvu… Dok sam na nogama, opet je sve dobro, kazala je Andžić i zahvalila na pomoći jer, kako ističe, njoj svaka marka dobro dođe.

Cijeli život sam radila u trgovini i dočekala sam penziju od koje nema šanse da preživim, kaže Milojka Andžić


Među korisnicima je i Mahid Agić, penzioner čija porodica živi od minimalne penzije. Sa suprugom i teško oboljelom kćerkom jedva sastavlja kraj s krajem.


– Lijekovi koje kupujemo za kćerku su jako skupi. Ostane nam nešto malo za život. Preteško je, ali borimo se, istakao je Agić.


Predsjednik mjesnog odbora penzionera Mošćanica Ibrahim Gušter koordinirao je i nadzirao postupak dodjele pomoći, a istakao je da je veoma značajno u ovakvim okolnostima što je načelniku Hadžibajriću prioritet pomoć penzionerima s najnižim penzijama i građanima koji su ostali bez posla.

Vratnik i Širokača

– Mi ćemo i ove godine u četiri kvartala dijeliti pomoć našim penzionerima. Ovo je prvi kvartal i planirano je da 15 penzionera s našeg mjesnog područja sa minimalnim penzijama dobije pomoć. Onima koji ne budu mogli doći u mjesnu zajednicu, pomoć ćemo odnijeti na kućnu adresu, naveo je Gušter.


Pomoć penzionerima podijeljena je i u mjesnim zajednicama Kovači, Sedrenik, Vratnik, Bistrik, Mahmutovac, Mjedenica, Baščaršija, Širokača i Mošćanica.

Prethodni članakBiH: Uhapšeni jer su pucali iz auta u pokretu, obojica imali više od dva promila alkohola u krvi
Sljedeći članakEvo zašto trebate prerezati gumice na maskama nakon korištenja