Penzionerima u BiH ni vitamina ni novca

d2 penzioneri
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa jednokratno novčanu pomoć dobili su upenzioneri u zemljama regije, konkretno u Hrvatskoj, a u Srbiji i vitamine. Iako je bilo najavljivano, penzioneri ni u Federaciji ni u RS-u nisu dobili nikakvu pomoć. Ni jednokratnu, ni dugoročnu. Ni vitamine ni novac.

Penzioneri, penzionerski – uglavnom jedva krpe kraj s krajem. Tokom godine pandemije posebno. Ove populacije u pandemijskoj godini nije se sjetio niko.

“Pored silnih troškova koje je imala ova populacija koju ja zastupam, nije našla ni smisla ni volje Vlada, a niti možda mogućnosti, da pruži bilo koji vid
materijalne pomoći ili u vidu lijekova ili nekih drugih artikala, hrane ili novčano, kako bi na neki način amortizovala povećane troškove”, kaže Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Novac za režije, hranu, redovne terapije – penzije uglavnom ne pokrivaju. Ogorčeni su – susjedne zemlje su pomogala svoje penzionere.

I jesu, bilo da je riječ o predizbornoj kampanji skupljanja političkih poena ili stvarnoj čistoj želji da se ovoj populaciji pomogne, susjedne zemlje učinile su bar nešto. Tako će u Hrvatskoj idući mjesec penzioneri sa najnižim penzijama dobiti još jednu u gotovo istom iznosu. U Srbiji će dobiti cink i vitamin D3. U Federaciji još ni vitamina. A značajniju pomoć teško je očekivati budući da ni do redovnog godišnjeg usklađivanja penzija nije došlo. Iz Vlade kažu – nisu se stekli zakonski uvjeti, rast BDP i troškova života. Kada će se steći, nije realno predviđati. Ni od jednokratne pomoći, koja bi mnogo značila, nema ništa.

“Penzionerima u Federaciji BiH koji primaju najnižu penziju, oko 60 posto ljudi, ako bi se dalo samo od 100 maraka, to je njemu  povećanje za godinu dana od 10 maraka mjesečno. Za ljude koji imaju 380 maraka puno znači i tih 10 maraka”, ističe Mehić.

A 10 maraka nije dovoljno ni za hljeb na mjesečnom nivou. Na luksuz ova populacija uglavnom ne može ni pomisliti. A za one sa najnižom penzijom luksuz su, nažalost, osnovne životne namirnice – ulje brašno, šećer, so, čije cijene vrtoglavo rastu gotovo svakodnevno.