Peradari u FBiH nezadovoljni, uputili amandmane: Visina poticaja za ovu godinu 1,46 miliona KM

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Peradari u Tuzlanskom, Posavskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uputili su amandmane na predloženu visinu poticaja za 2023. godinu u oblasti peradarstva, koji iznose 1,46 miliona maraka.

Brojne teškoće

Predsjednik Udruženja peradara Tuzlanskog kantona Mevludin Kahvedžić, i sam peradar 20 godina, kaže da nije logično da se, ako su ukupna sredstva za podršku poljoprivrede sa 106 miliona maraka u FBiH povećana na 164 miliona KM, peradarima poticaji u Federaciji iznose svega 1,46 miliona maraka, odnosno da se poticaji iz prošle godine, koji su iznosili 10 feninga po „kljunu“, povećavaju na svega 15 feninga po utoljenom piletu.

– Poznato je s kakvim su se problemima i teškoćama peradari u Federaciji BiH susretali u prošloj godini, od energetskog udara, odnosno poskupljenja uglja, ogrjevnog drveta i peleta za zagrijavanje farmi, do suše i poskupljenja kukuruza i komponenti za ishranu pilića. Sada smo na začelju po visini poticaja, a jedina smo poljoprivredna grana koja je u sistemu PDV-a – kazao je Kahvedžić.

Telefonska sjednica

Lani su peradari FBiH, dodaje on, na ime PDV-a uplatili državi 30 miliona maraka.

– Zbog toga imamo puno pravo tražiti povećanje poticaja u svim sektorima peradarske proizvodnje sa 1,46 miliona maraka na 2 miliona KM – istakao je Kahvedžić.

Kahvedžić: Tražimo povećanje - Avaz
Kahvedžić: Tražimo povećanje. H. Čalić

S tim u vezi održana je telefonska sjednica Upravnog odbora Udruženja peradara TK na kojoj su amandmane na Nacrt zakona o poticajima u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, osim Kahvedžića, podržali Almas Turbić, Senad Kovačević i Omer Habibović.

Avaz