Perez: Superliga nije zatvorena, ništa nije propalo

873x400 56
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na dva-tri dana Evropa se tresla. Ideja o formiranju Superlige naišla je na revolt čitavog Starog kontinenta, medija, navijača, bivših fudbalera… Zapravo, svih osim 12 klubova koji bi trebalo da budu njeni članovi i koji bi jedini imali korist od nje. Ali, nisu svi bili podjednako istrajni u namjeri da ona zaživi, pa su na prijetnje UEFA-e, ali i zbog protesta svojih navijača, engleski klubovi brže-bolje istupili i “Liga bogatih“ se raspala, a da nije ni ugledala svjetlost dana.

Obavezujući sporazum

Ili ipak nije? U Engleskoj su priče o Superligi utihnule, ali iz Španije malo-malo stižu upozorenja da ideja i dalje živi. O tome je ponovo govorio prvi čovjek Barcelone Đoan Laporta (Joan), a sada se oglasio i predsjednik Superlige i Real Madrida Florentino Perez. I tvrdi – nastavit će se.

– Napravili smo obavezujući sporazum sa svih 12 timova i niko ne može da ode – naglašava Perez u intervju za “El Tranzisto” i dodaje:

– Superliga se nastavlja. Ništa nije propalo. Dvije godine radimo. Kada smo izašli sa planom, UEFA nam je zaprijetila i engleski timovi su izašli. Čekamo odluku suda u Luksemburgu. Superliga nije zatvorena, naprotiv. Tražili smo da se povuku ograničenja koja su postavljena Englezima, 

Podsjeća predsednik Reala na promjene koje je fudbal trpio tokom svoje historije i boljitak koje su one donijele. Uvjerava da će isto biti i sa Superligom, mada u prvi plan još jednom ističe važnost finansijskog aspekta.

– Ranije su se igrala regionalna takmičenja. Andaluška, valensijanska… Potom je nastala španska liga i ljudi su govorili da je fudbalu došao kraj. Zatim, 55 godina kasnije, oformljen je Kup Evrope i opet se govorilo da je fudbalu došao kraj. A promijenio ga je nabolje. Napustili smo nacionalne lige i svake nedjelje igrali atraktivne utakmice, koje se kupuju. Ostale se ne prodaju.”

Nisu svi jednaki

I tu je cijela poenta Superlige – nisu svi jednaki.

– Stvorili smo nešto što se zove Superliga iz principa koje smo objasnili. Želimo da fudbal damo navijačima. Ne možemo početi sa tim da smo svi jednaki. Mečevi grupne faze Lige šampiona jedva da se gledaju. Gledanost postaje veća tek u četvrtfinalu, polufinalu i finalu. Publike je sve manje i morat ćemo da krenemo od klubova koji imaju više navijača. Utakmice Rome nisu gledane kao utakmice Junajteda – zaključio je Perez.