PERFORMANS ILI NEŠTO DRUGO: Umjetnica koja slika vaginom (VIDEO)

Podijelite vijest

461737_umetnica-foto-printscreem_f

Performans je u umjetnosti imao svoje zvjezdane trenutke, ali većina se slaže da ti dani pripadaju prošlosti i da ono što danas u toj oblasti možda da se vidi najčešće predstavlja isprazni egzibicionizam, pa i predmet podsmijeha. Jedan od najnovijih primjera te vrste je performans Plopeg njemačke umjetnice Milo Moare, koja pred publikom stvara sliku tako što o platno razbija jaja napunjena bojom koja izbacuje iz svoje vagine.

Umjetnost performansa dala je svoja upečatljiva dala – ali to je uglavnom bilo davno, ranih sedamdesetih, kada su Marina Abramovič ili Kris Berden bili spremni da rizikuju sve.

A možda čak i još ranije, kada je 1916. u kabareu Volter u Cirihu dadaista Hugo Bal u kostimu čarobnjaka deklamovao stihove besmislene koliko i rat koji je u to vrijeme bjesnio u svijetu.

Danas međutim, ovaj vid umjetnosti najćešće pokazuje samo koliko se umjetnički svijet neprijatno udaljio od realnih estetskih vrijednosti stvarnog ljudskog života. To je, nažalost, slučaj i sa nagom njemačkom umjetnicom koja “nosi” jaja.

Čitava predstava sa jajima koja Milo istiskuje kroz vaginalni kanal vjerovatno bi trebalo da predstavlja nekakvu moćnu feminističku priču o ženstvenosti, plodnosti i kreativnosti, ali umjesto toga većini djeluje samo kao neukusan očajnički pokušaj da se pažnja privuče po svaku cijenu.

Blic.rs