D373D131 99E6 4074 BEDA CFAE17C42026
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Pet bh. kompanija i institucija, Klika, Unija, Orbico Beauty, McCann i Univerzitet SSST, danas je dobilo certifikat ‘Excelling in Diversity’ ili ‘Izvrsnost u različitosti’, čime je potvrđeno da pružaju jednake prilike i uvjete za rad svim skupinama društva, bez obzira na njihove individualne karakteristike i socijalni status. Pionirima u kreiranju radnog mjesta, u skladu s najboljim svjetskim standardima diverziteta i inkluzije, certifikate su uručili predstavnici organizacija koje promoviraju i svakodnevno rade na poboljšanju ljudskih prava – Sarajevski otvoreni centar (SOC),Otaharin i Fondacija 787, koje su okupljene u D&I koaliciju.

Sretni smo da danas svjedočimo tome da postoje komanije i institucije koje mare zapoložaj marginaliziranih skupina u našemdruštvu. Dobijanjem certifikata one naglašavju da su nam saveznici koji moguumnogome utjecati na promjenu društvenesvijesti i biti predvodnici u osiguravanjupotpune inkluzije, pružanjem jednakihprilika za rad marginaliziranim skupinamadruštva, baš kao i onima koje to nisu.Danas smo bh. javnosti pokazali da postojeoni koji su spremni naše različitostipretvoriti u snagu koja jača bh. ekonomiju,” naglasila je Aida Malkić, rukovoditeljicaprograma SOC-a.

Prvi korak u procesu certificiranja je da se kompanije i institucije obrate D&I koalicijisa željom da se reformišu i posluju u skladus najboljim svjetskim praksama. Metodološkim pristupom, koji je osmišljentako da sve kompanije mogu učestovovati u procesu, nevezano za veličinu, sektor ilirazvojni stepen, propisuju se koraci do certificiranja. Nakon detaljne analize stanja, intervjua s menadžmentom i uposlenimosobama u kompaniji, podaci se analizirajui producira se izveštaj koji sadrži detaljnepreporuke koje kompanija ili institucijatreba ispuniti da bi uspješno implementiralaove politike i prakse.

Uvijek je dobro biti predvodnik promjena, a kada one vode boljitku društva i položaja naših građana, zadovoljstvo je time veće. Kao kompanija koja kroz rad za naše klijente aktivno utječe i kreira socijalni i kulturološki kontekst tržišta, neophodno je obuhvatiti perspektive svih građana, a bogatstvo različitosti naših uposlenika u velikoj mjeri podstiče kreativnost i inovativnost koji su okosnica uspješnog poslovanja.  Raduje nas da smo prepoznati kao kompanija koja je u svoje poslovanje utkala inkluziju i pozivamo i ostale privredne subjekte da se ozbiljnije pozabave ovom temom kako bismo zajednički kreirali kvalitetnije tržište i nove prilike za sve,“ zaključuje Vesna Vlašić Jusupović, direktorica agencije McCann Sarajevo.

Koalicija D&I, kao i kompanije i institucijekoje su dobile certifikat Izvrsnost u različitostipozvali su ostale bh. kompanijei institucije da se prijave za procescertificiranja, jer izvrsnošću u implementiranju standarda diverziteta iinkluzije mogu postići najbolje rezultate u svom poslovanju i biti prepoznati kao lideridruštvenih promjena.