Portal 072info

Pet evropskih zemalja koje nemaju nijedan aerodrom

Screenshot 5 465
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da, da, iako je zračni saobraćaj već decenijama najbrži način za dolazak s jednog mjesta na drugo, neke su evropske države i dan-danas bez aerodroma. Naravno, treba otvoreno reći kako se radi o površinom prilično malim državama, ali svejedno, da biste u njih došli avionom, morate preći granicu – cestovnim ili morskim putem.

Vatikan

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Najmanja država na svijetu i da hoće, teško bi negdje mogla smjestiti zračnu luku. Prostire se tek na 0,44 kvadratna kilometra, a nalazi se usred Rima, koji ionako ima dva međunarodna aerodroma. Stoga ovdje sletite malo izvan grada, dovezete se javnim prijevozom do Rima i nakon razgledavanja Koloseuma, Galerije Borghese i sličnog zaputite se u Vatikan vidjeti papu.

San Marino

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radi se o petoj najmanjoj državi na svijetu, a i ona je, baš kao i Vatikan, “zaključana” Italijom. Najbliži joj je aerodrom Federico Fellini u Riminiju, smješten petnaestak kilometara dalje, pa nešto više od 30 hiljada žitelja San Marina ako želi letjeti avionom mora skoknuti do tog grada, prenosi punkufer.hr.

Monako

POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Ovu kneževinu s tri strane okružuje Francuska, a s četvrte – Mediteransko more. Monako, najnapučenija zemlja svijeta, također nema zračnu luku, a najbliža je udaljena pola sata, u Nici. Unatoč tome što je bez aerodroma, Monako se ima čime podičiti, primjerice utrkom Formule 1, a tu su naravno i luksuzi koje je teško uopće i zamisliti…

Lihtenštajn

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zemlja s ponosom nosi titulu najmanje države svijeta koja graniči s dvije zemlje – Austrijom i Švicarskom. Automobil, željeznica, ali i brod, moguća su prijevozna sredstva kojima se može ući u zemlju, a najbliži aerodrom nalazi se u švicarskom St. Gallenu. Ipak, baš briga stanovnike ove zemlje, možda nemaju aerodrom, ali sudeći po uslovimaa života, u Lihtenštajnu žive kao bubrezi u loju…

Andora

Smještena između Francuske i Španjolske, na priličnom brdskom terenu, Andora je zemlja u kojoj možete uživati u planinarenju i skijanju. Glavni grad Andorra la Vella može se pohvaliti time da je glavni grad na najvišoj nadmorskoj visini u Europi. Ipak, za let avionom morat ćete odabrati neki od aerodroma u susjednim zemljama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6