Pet Fadilovih respiratora već tri mjeseca na servisu

Respiratori koje je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nabavila iz Kine verificirani su i pušteni u rad.

Ovu informaciju medijima je 23. februara potvrdio v. d. direktora FUCZ-a Enes Memić i dodao da su „respiratori sada u upotrebi u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni“. Memić je tada naveo da je sva priča o tome da su respiratori neupotrebljivi “pala u vodu”.

Vjetar u leđa

Zanimljivo je da su iz FUCZ-a, institucije koja je, prema nalogu Vlade FBiH, nabavila 100 respiratora za 10,5 miliona KM, ovu vijest plasirali u javnost dan pred početak sudskog procesa Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, Fikretu Hodžiću i Jelki Milićević, čime su odbranama optuženih dali vjetar u leđa.

Ali ono što je prešućeno, a naknadno je utvrđeno, jeste da su obavljeni servis i verifikacija 95 od 100 nabavljenih respiratora. Od javnosti se mjesecima već krije da pet respiratora još nikada nije servisirano, jer očigledno imaju određeni problem, zbog čega nikada nisu ni verificirani.

Saznajemo da u „Verlabu“ još čekaju poziv za verifikaciju ostalih pet uređaja te da ugovor, a što je utvrdila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja je krajem prošle sedmice izuzela dokumente iz ove firme i FUCZ-a, još nije okončan. Potvrđeno nam je da servisiranje traje već skoro tri mjeseca i ne zna se kada će biti okončano.

Lani su, podsjećamo, prilikom prve verifikacije utvrđene nepravilnosti, kao i sistemski kvar na ovim uređajima koji su serviseri nakon dva mjeseca „otklonili“.

Od 95 respiratora koji su prošli verifikaciju, 30 je tražio i dobio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), na čijem je čelu Sebija Izetbegović, dok ostalih 65 ne koristi nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji.

Ne smiju govoriti

Na upit FUCZ-u šta je s pet preostalih respiratora i zašto nisu u funkciji, rečeno nam je:

– S obzirom na to da se postupak u vezi s nabavkom vodi pred Sudom BiH, a prema naredbi Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Općinskog suda, predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu preuzeli su originalnu dokumentaciju koja se odnosi na procese raspodjele, instalacije i verifikacije respiratora ACM812A, te zbog interesa istrage nismo u mogućnosti davati više informacija o aktivnostima koje je ova uprava provodila, a odnose se na predmetne respiratore.

Šta je izuzeto iz KCUS-a

Pripadnici SIPA-e izuzeli su krajem prošle sedmice dokumentaciju o respiratorima “Srebrene maline” u tri institucije. Riječ je o KCUS-u, laboratoriju “Verlab” i FUCZ-u.

SIPA je iz “Verlaba” iznijela tri registratora u kojima su svi radni nalozi, izvještaji o mjerenjima, ugovor između FUCZ-a i “Verlaba”, kao i certifikati za sve do sada verificirane respiratore.

Isto je i s FUCZ-om. Oduzeti su ugovori s “Verlabom”. Kada je u pitanju KCUS, SIPA je, prema nalogu tužioca, izuzela dokumente o respiratorima koji su bili pušteni u rad u Covid odjeljenjima.

IZVORAvaz
Prethodni članakUvodi se prva direktna linija između BiH i SAD-a: Eastern Airlines iz Sarajeva leti za Chicago
Sljedeći članakU državnoj službi opet traže PR-a s poljoprivrednim fakultetom