22
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 11, 2021 @ 22:00
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava

Makedonska pjevačica romske muzike, Esma Redžepova preminula je prije tačno pet godina, 11. decembra 2016., u Skoplju u 74. godini, nakon kraće i teške bolesti. Pjevačicu su samo sedam dana prije smrti liječnici hitno hospitalizirali zbog bolesti dišnog sustava koju nije izliječila na vrijeme.

Rođena je 8. avgusta 1943., u Skoplju, Sjevernoj Makedoniji u porodici sa šestoro djece. Živjelo se teško, ali su roditelji uspjeli školovati svoju djecu. Devetogodišnja Esma je s bratom bila član folklornog društva, gdje je imala priliku naučiti pjevati i igrati komplicirane muzičke ritmove.

Teško djetinjstvo, je prema njenim riječima, poslužilo kao velika škola. Tada je zapravo i osjetila što znači težak život.

– Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila mlijeko, čistila stanove, čuvala psa jednom slavnom doktoru iz Skoplja, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Voljela sam kino, ušteđevinom sam plaćala karte. Borila sam se s predrasudama, uvijek sam se morala nekome dokazivati, ali isplatilo se, zahvalna sam Bogu – ispričala je svojevremeno u jednom intervjuu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

S muzikom je započela kada je imala svega 10 godina kada je počela pjevati. Uz dopuštenje njenih roditelja, Esma je s Stevom Teodosijevskim išla na turneju. Počela je tako njena velika karijera.

On je bio 22 godine stariji od nje, a nakon saradnje, na kraju su se i vjenčali. Usvojili su 47 dječaka i djevojčica, a osim uspjeha na privatnom planu, Esma je bila i dva puta nominirana za Nobelovu nagradu.

– Nije mi žao što je nisam dobila. Ako neki misle da je trebam dobiti, onda je u redu, ako ne, nikome ništa. Koliko znam, za Nobelovu se nagradu može konkurirati sedam puta pa ako mi je suđeno dobiti je, to će se sigurno i dogoditi. Vjerujem u Boga, i ako je nešto predodređeno, tako će i biti. Ako nije, uzalud nam sav trud – govorila je.

Ova ‘kraljica romske muzike’ nastupala je širom svijeta, posjetila je i Indiju, Australiju, Meksiko, Kanadu i Sovjetski Savez. Bila je prva umjetnica iz Jugoslavije, koja je nastupila u poznatoj koncertnoj dvorani Olympia u Parizu 1962.

Objavila je oko 580 pjesama među kojima je imala dvije platinaste i osam zlatnih ploča. Održala je više od 8.000 koncerata u preko 30 različitih zemalja. Nastupala je u uglednim opernim kućama, muzičkim dvoranama i pjevala za razne svjetske vođe.

LIDER