Portal 072info

Pet godina od smrti ekologa Mustafe Omanovića

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

omanovic

Na današnji dan se navršilo 5 godina od smrti ekologa, humaniste i pedagoga prof.dr. Mustafe Omanovića. Tim povodom članovi eko pokreta Otpor, prijatelji, mladi ekolozi iz Ekonomske škole i član porodice u Parku sjećanja posjetili su se na lik i djelo istaknutog naučnika i jednog od osnivača Ekološkog pokreta u BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Profesor Omanović je bio ekspert UN-a za oblast ekologije i kao hemičar znao je šta će za Zenicu i njene građane značiti pokretanje Koksare u Mittalu. Općinskim vlastima je, kako navode u Otporu, na vrijeme skrenuo pažnnju na emisiju Benzola  koji je izrazito kancirogen i koji se ne može eliminisati iz otpadnih gasova Koksare bilo kojim hemijskim procesom. Kada politika ne posluša savjesnog naučnika onda nastaju posljedice po zdravlje svih nas koji živimo u Zeničkoj kotlini, napominju u Otporu tvrdeći da je pokretanjem Koksare došlo do povećanja oboljelih Zeničana i otvaranja odjela Onkologije koji dnevno primi i do 100 pacijenata na terapiju.

Iz zvaničnih podataka za 2013.god. bez značajne medijske ali i naučne reakcije prošao je alarmantan podatak da se broj umrlih Zeničana u 2013.god. povećao za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, tvrde u Otporu podsjećajući da je profesor Omanović ostavio u amanet svim ekolozima da ostanu vjerni njegovim iznad svega humanim ciljevima ali i da se bore za osnovni postulat suvremene ekologije- princip održivog razvoja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME