Screenshot 2 113
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 29, 2021 @ 10:45
KATEGORIJA: Sport / Svijet
FIXGEHALT

Legendarni francuski trener Arsene Wenger tokom svoje karijere napravio je nekoliko hrabrih predviđanja o budućnosti nogometa, a kako vrijeme prolazi, tako se i sva predviđanja koja je naveo ispostavljaju kao tačna.

NER FIT

Wenger važi za jednog od najvećih trenera svih vremena, a o koliko utjecajnom nogometnom stručnjaku je riječ najbolje govori podatak da je odmah nakon završetka karijere dobio poziv da se pridruži FIFA-i i to u dijelu za Razvoj globalnog nogometa.

Jasno, neka od njegovih predviđanja, a koja su postala aktuelna u posljednje vrijeme, tek bi se trebala obistiniti, dok su se s druge strane neka već desila, odnosno već su dio nogometne svakodnevnice. Donosimo vam pet Wengerovih predviđanja koja se najviše izdvajaju, neka koja je već pogodio i ono što bi tek trebao.

Automatizirani ofsajdi

Tekst se nastavlja nakon reklame

Wenger je jedan od prvih ljudi iz svijeta nogometa koji je javno počeo govoriti o automatiziranju nedozvoljenih pozicija, a taj prijedlog mogao bi znatno ubrzati nogometnu igru i pomoći sudijama u bržem donošenju odluka.

“Postoje dobre šanse da će ofsajd biti automatiziran od 2022. godine”, rekao je Wenger na konferenciji za medije u oktobru ove godine i nastavio:

“Dužan sam čuvati tu informaciju u tajnosti, ali ovo će biti naredna velika promjena u suđenju.”

I to nije bilo prvi put da je Wenger govorio o ovakvom sistemu određivanja nedozvoljenih pozicija, a prvi put o tome je govorio u aprilu ove godine.

“Automazitirano znači da signal ide direktno do pomoćnog sudije, a on bi na svom satu imao crveno svjetlo koje bi mu govorilo da li je pozicija dozvoljena ili nedozovljena”, rekao je tada Wenger i nastavio:

“U ovom trenutku imamo situacije u kojima su igrači na liniji nedozvoljene pozicije, a u prosjeku, vrijeme koje moramo čekati je blizu 70 sekundi, a ponekad čak i jedna minuta i 20 sekundi. Postoje situacije koje je vrlo teško procijeniti. Poluautomat prvo ide na VAR, koji to signalizira linijskom sudiji, a ako budemo imali potpuno automazitiziran sistem, onda će signal ići odmah do linijskog sudije.”

Ovaj prijedlog djelomično je naišao na kritike javnosti jer se navodi da ovakva vrsta određivanja nedozvoljene pozicije znači i dodatni bijeg od osnova nogometne igre, pod čim se podrazumijeva da je sudija osoba koja donosi odluku i procjenjuje situaciju.

Evropska Superliga

Wenger je često bio ismijavan zbog svog predviđanja Superlige još 2011. godine, no kako je vrijeme prolazilo, tako je i ta ideja bila sve bliže realizaciji, da bi se početkom ove godine i zvanično pokrenulo pitanje ovakve vrste takmičenja.

“Vidim da će se evropska liga razvijati tokom vremena. Nacionalne lige će opstati, ali možda ćete za 10 godina imati evropsku Superligu. Nisam 100 posto siguran da sam u pravu, ali osjećam da u našoj igri postoje neki glasovi iza kulisa koji će nešto ‘uraditi’ po tom pitanju. A posebno ako pravila postanu previše restriktivna za velike klubove”, rekao je Wenger.

Tada je također dodao kako isključivo vjeruje u sportske zasluge i da bi takva liga trebala imati promociju u viši rang, kao i ispadanje u niži. U prvoj ideji Superlige takva opcija nije predstavljena.

“Ekipe bi morale igrati u Superligi sredinom sedmice i u nacionalnoj ligi za vikend, a to znači da bi svi morali imati dva tima. Način na koji klubovi dobijaju novac od UEFA-e u jednom trenutku neće biti dovoljan”, rekao je tada Wenger i u potpunosti pogodio.

Dominacija slobodnih transfera

Kada je Neymar 2017. godine u transferu vrijednom 222 miliona eura napustio Barcelonu i pojačao PSG, tržište transfera je izmaklo kontroli.

Činjenica, pandemija koronavirusa djelomično je smanjila potrošnju u nogometu, no to se nije previše odrazilo na Manchester City, Manchester United, Chelsea… i druge velike klubove koji bez obzira na to imaju tražena sredstva za kupovinu igrača.

No, ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je PSG ovog ljeta potpisao Lionela Messija, Gianluigija Donnarummu, Geoginia Wijnalduma i Sergia Ramosa kao slobodne igrače, a upravo o tome govorio je Wenger 2017. godine.

“Mislim da ćete u budućnosti vidjeti sve više i više besplatnih transfera. Zašto? Zato što su transferi toliko visoki, čak i za ‘normalne’ igrače, a vidjet ćete sve više nogometaša koji ulaze u posljednju godinu ugovora i ne žele produžiti ugovor s klubom. U sljedećih 10 godina to će postati stalna praksa”, rekao je Wenger.

Roboti i “taktičari” društvenih mreža

Kroz napredak tehnologije došlo je i do sveopćeg prihvatanja društvenih mreža kao sastavnog dijela atmosfere u nogometu. Nogomet i širi svijet su se znatno otvorili u kontekstu povezanosti koju, kako kaže Wenger, svi imaju nadohvat ruke.

“Rekao sam mnogo puta da možemo zamisliti nekog novog predsjednika koji kaže da društvene mreže mogu napraviti izmjenu u drugom poluvremenu”, rekao je Wenger 2018. godine.

“To bi mogla postati praksa u budućnosti i to će se kad-tad dogoditi. Lično, ne bih to prihvatio jer sam ja čovjek iz ‘stare škole’, ali vjerujem da se ide u tom smjeru. Ako zamislite moć društvenih mreža, a pri tome znamo da je manjina najekstremnija, to je onda problem s kojim ćemo se susresti. To je problem demoktarije jer ‘diktaturu’ ima manjina. To kažem zbog intuicije, a odrastao sam i sve u svom životu napravio zahvaljujući stvarima koje sam vidio”, rekao je Wenger.

3D trening

Wenger je nakon dolaska u Arsenal postao jedan od najinovativnijih trenera u svijetu nogometa, a njegov dolazak u Englesku znatno je pomogao promjeni ‘kulture alkoholiziranja sportista’, postavivši nivo profesionalizma koji sada već dominira u svim ozbiljnijim ligama i klubovima.

Sada se čini kako bi se pažnja mogla usmjeriti na poboljšanje mozga igrača, a upravo o tome govorio je ovaj bivši strateg Arsenala.

“Od nogometaša smo prošli do sportaša-nogometaša mjerenjem fizičkih preformansi. Svi igrači koji nisu mogli proizvesti traženu količinu fizičke spreme su izbačeni iz igre. Zbog fizičkih kvaliteta smanjen je raspoloživi prostor na terenu i vrijeme za donošenje odluka”, objasnio je Wenger.

On je rekao kako su nogometaši znatno fizički napredovali na svim dijelovima tijela potrebnim za igranje nogometa, a da bi naredni korak mogao biti ulazak u razum nogometaša.

“Možda je sljedeći korak vidjeti šta se događa u glavi nogometaša. Naredni korak mogao bi biti poboljšanje donošenja odluka, kvaliteta preuzetih informacija i fleksibilnosti pri donošenju odluka na terenu”, rekao je Wenger.

Rekao je kako vidi da bi naredni tehnološki korak mogao biti uvođenje sistema koji se koristi za treniranje mozga igrača.

“To smo mogli vidjeti u 3D treninzima, gdje možete staviti neko tehnološko sredstvo na glavu i vidjeti igru u svojoj glavi i iz svoje pozicije. Tako možete vježbati mozak da donosi brze odluke, da predvidi šta se događa, a konkretno, ako to uspijete uraditi s igračem koji igra na poziciji desnog beka, onda možete ući u njegovu glavu i vidjeti potpuno istu viziju koju ima u igri”, rekao je Wenger.

LIDER