AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ako vas u skorije vrijeme očekuje razgovor za posao, stručnjaci kažu kako postoji pet riječi koje je dobro u toj prilici izbjegavati.

Direktor agencije za zapošljavanje Hays, Jason Walker, objasnio je tako da korištenje poštapalica poput ‘očito’ i riječi poput ‘radoholičar’ mogu značajno umanjiti šanse za posao koji želite, prenosi 24sata.

On otkriva kojih pet riječi bi trebali prestati upotrebljavati, te objašnjava što su takozvani ‘STAR odgovori’ koje je po njemu dobro koristiti na razgovoru za posao.

Riječi koje treba izbjegavati:

1. Očito

Prema Walkeru, to je prva riječ koju na intervjuu za posao treba izbaciti iz svog rječnika.

“Obično se na intervjuu prvi put nađu kandidat i poslodavac ili menadžer s druge strane, pa nitko ne bi trebao pretpostaviti da je išta očito”, kaže on i poručuje da se “općenito treba kloniti izjava koje impliciraju da se odgovor već zna”.

Umjesto toga, predlaže, smisleno navedite svoja postignuća koja su po vama relevantna za posao za koji se prijavljujete.

2. Mi

Iako u timu ne postoji “ja”, Walker kaže da se dobro suzdržavati od korištenja riječi “mi” kad tražimo posao.

3. Radoholičar

To je jedna od najneiskrenijih riječi koje se uvijek iznova ponavljaju na intervjuima, smatra Walker, a ne samo da je preopćenita, već je često i laž.

“Ako mislite da ćete ijednog sugovornika zavarati s tim što kažete da ste radoholičar, varate se”, kaže on.

4. Izazov

Prema Walkeru, kandidati fraze poput “Volim izazove” rijetko kad poprate s objašnjenjem što je uopće za njih izazov, a kamoli da navedu i neke primjere izazova s ​​kojima su se u poslu susreli – a bez toga je, kaže, besmisleno to i spominjati.

“Uvijek je bolje biti konkretan i upotrijebiti stvarni primjer”, kaže Walker.

5. Motiviran promjenom

Walker napominje i da mnogi na razgovoru za posao kažu da ih “promjene motiviraju”.

“Ako volite promjene, nek vam priča bude konzistentna tijekom cijelog intervjua”, poručio je Walker, a prenosi 24sata.